Top 5 benoemingen in 2009

Dat bestuurders veilig op hun plek blijven zitten in crisistijd blijkt in de praktijk erg mee te vallen. In de top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn het afgelopen jaar de nodige CFO's van plek verwisseld. We zetten vijf van de belangrijkste en meest opvallende functiewisselingen op een rijtje.

Jean-Marc Huët
Benoeming: CFO bij Unilever
Opvolger van: Jim Lawrence

Op de valreep van het nieuwe jaar vindt er nog een spectaculaire benoeming plaats. Na het onverwachte vertrek van financieel topman Jim Lawrence bij Unilever wordt enkele dagen later zijn opvolger aangekondigd. Huët (1969) is afkomstig van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Bristol-Myers Squibb. Hij verdiende zijn sporen bij Numico waar hij in 2003 benoemd werd tot CFO en lid van de Raad van Bestuur. Hij was toen een van de jongste bestuurders van Nederland. Hij ontving vooral lof over het ontwikkelen van Numico’s overnamestrategie binnen de consoliderende babyvoedingsector. Bij de overname van Numico door Danone verdiende Huët een fortuin. Het voedingsconcern werd van de Amsterdamse beurs gehaald waardoor Huët voor 32 miljoen euro aan aandelen en opties kon verzilveren. Van rentenieren is echter geen sprake. Unilever heeft zich de laatste jaren strategisch klaargemaakt voor een volgende groeispurt en Huët wil hierbij graag van de partij zijn.

Simon Henry
Benoeming: CFO bij Shell
Opvolger van: Peter Voser

Henry volgt de Zwitser Peter Voser op bij Shell, die na het aftreden van de bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer per 1 juli de hoogste baas werd bij het machtige olieconcern. Henry kwam in 1982 in dienst als ingenieur bij een Britse raffinaderij. Voor zijn aantreden als CFO was hij bij Shell werkzaam als financieel bestuurder van de divisie exploratie en productie, het belangrijkste onderdeel binnen het Nederland-Britse concern.

Carla Smits-Nusteling
Benoeming: CFO bij KPN
Opvolger van: Marcel Smits

Na het vertrek van Marcel Smits werd naamgenoot maar geen familie Carla Smits-Nusteling (49) benoemd tot Chief Financial Officer en lid van de Raad van Bestuur. Smits-Nusteling is sinds 2000 werkzaam bij KPN, laatstelijk in de functie van directeur Corporate Control. Ze werkte eerder bij TNT en bekleedde daar verschillende managementfuncties. Ze is de eerste vrouw in de top van het telecombedrijf. KPN heeft gezegd meer vrouwen in de top van het bedrijf te hebben, al is dit niet de reden voor het aanstellen van Smits-Nusteling, aldus bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer. Carla Smits-Nusteling liet weten een sterke focus te houden op de cash flow en kostenbesparingen. Ze zegt dat het een grote uitdaging is om de strategie van KPN te realiseren de komende jaren.

Marcel Smits
Benoeming: CFO bij Sara Lee
Opvolger van: Theo de Kool

Hij vertrok bij telecombedrijf KPN om een meer internationale carrière na te streven. Kort daarna werd bekend dat Marcel Smits (47) als CFO aan de slag ging bij levensmiddelenconcern Sara Lee als opvolger van Theo de Kool. Bij KPN was Smits populair onder analisten en aandeelhouders vanwege de conservatieve manier waarop hij KPN financierde. Mede dankzij zijn stevige balans wist KPN op de AEX relatief goed overeind te blijven sinds het uitbreken van de crisis.

Patrick Flynn
Benoeming: CFO bij ING
Opvolger van: John Hele

Na het ontvangen van de eerste kapitaalinjectie kondigde CFO John Hele aan om wegens familieredenen terug te keren naar de VS, waar hij CFO is geworden van Arch Capital Group. Aan de in 1960 in Ierland geboren Patrick Flynn om ING veilig door de zware storm te loodsen. Voor zijn benoeming bij ING was hij CFO van HSBC’s Global Insurance Business. Daarvoor was hij CFO voor de bank- en verzekeringsoperaties van HSBC in Zuid-Amerika. Flynn was bij HSBC actief in auditing, treasury, finance en control. Inmiddels staat de nieuwe strategie van ING stevig op poten en is circa de helft van de staatsteun netjes terugbetaalt aan Wouter Bos.

Gerelateerde artikelen