Toenemende behoefte aan grensoverschrijdende recruitment

Door de tekorten op de arbeidsmarkt kijken bedrijven vaker over de grens van eigen land. Dit meldt Robert Half, die zich baseren op een internationaal onderzoek onder 4.516 HR en Finance Managers in zeventien landen.

47 procent van bedrijven die actief in het buitenland werven zeggen dit te doen omwille van de internationale expertise. Verder zegt 47 procent op de lokale arbeidsmarkt geen
geschikte kandidaten voor gespecialiseerde financiële profielen te kunnen vinden.

Van de Nederlandse bedrijven die aan het onderzoek deelnamen voert zestien procent een actief wervingsbeleid in het buitenland. Wereldwijd is dit 25 procent. Koploper is Luxemburg waarvan maar liefst 91 procent van de bedrijven over de grens werft, aldus Ronald de Zoete, Associate Director voor Robert Half.  

“In onze dagelijkse praktijk zien wij mensen nog niet in hele grote getale naar het buitenland vertrekken maar andersom – dus het aantal mensen dat zich vanuit het buitenland in Nederland vestigen – zien wij sterk toenemen.”
 
In één op vier van de Nederlandse bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, maakten werknemers het afgelopen jaar de overstap naar een baan in het buitenland. Ondanks de voorzichtigheid bevestigt wereldwijd meer dan één op drie bedrijven dat er het afgelopen jaar medewerkers in een ander land aan de slag gingen.
 
Uit het onderzoek blijkt nog dat bedrijven en werknemers actief ondersteuning zoeken om buitenlandse kandidaten vertrouwd te maken met lokale gebruiken en hun informatie te verschaffen om hun aanpassing zo vlot mogelijk te laten verlopen.
 
 

Gerelateerde artikelen