Tienduizend financials zoeken nieuwe werkgever in 2008

Bijna één op de vijf financiële professionals is actief op zoek naar een andere werkgever. Werksfeer is hierbij de belangrijkste keuzefactor. Het gaat dan landelijk om circa tienduizend financials. Twee vijfde (46%) van de financiële professionals werkt niet bij één van hun favoriete top 3 aan werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek: Best Employers to Work for in Finance.

Welke werkgevers zijn het meest favoriet bij financiële professionals? In hoeverre is men op zoek naar een andere baan? In welke branche zou men het liefst willen werken? Voor welk bedrijf zou men het liefst willen werken? Wat zijn de belangrijkste factoren bij de keuze voor een werkgever? Welk beeld heeft men bij de favoriete werkgever? Hoe tevreden is men met de huidige betrekking? Het onderzoek Best Employers to Work for in Finance geeft antwoord op al deze vragen. Het werd uitgevoerd door Netpanel en er deden 1586 financiële professionals aan mee.

Bijna één op de vijf financiële professionals is actief op zoek naar een andere werkgever Financiële professionals die actief zijn in het bankwezen werken het meest vaak bij een organisatie die zij als favoriet hebben aangegeven. Het minst vaak werken financiële professionals uit de branches industrie en bouw en overheid / non-profit bij een werkgever uit hun favoriete top drie. Oudere financiële professionals (46-60 jaar) werken iets minder vaak (49%) bij een werkgever uit hun favoriete top 3 dan jongere financiële professionals van 31-45 jaar (56%) en van 30 jaar en jonger (59%).

Werken bij je favoriete werkgever leidt tot een hogere tevredenheid
Financiële professionals die bij een werkgever uit hun favoriete top drie werken, geven hun huidige baan een hoger rapportcijfer dan financiële professionals niet bij één van hun favoriete werkgevers werken. Van de professionals die bij een werkgever werken die niet in hun favoriete top drie staat, geeft 13% zijn of haar huidige werkgever een onvoldoende. Van de professionals die wel bij één van hun favoriete werkgevers werken worden nauwelijks onvoldoendes gegeven (minder dan 1%).

Geld is niet het belangrijkst bij de keuze voor een werkgever
Werksfeer, werkinhoud, salaris en doorgroeimogelijkheden zijn het belangrijkst bij het uitzoeken van een nieuwe werkgever. Het presenteren van het bedrijf en het goed omschrijven van de werkinhoud trekt meer toekomstige werknemers over de streep, dan een hoog salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Harde secundaire arbeidsvoorwaarden scoren nog steeds laag bij de zoektocht naar een nieuwe werkgever, maar zijn ten opzichte van 2007 wel iets belangrijker geworden. Bedrijven die zich richten op jonge starters moeten zich voornamelijk richten op de doorgroeimogelijkheden en de opleidingsmogelijkheden.

Tevredenheid
Een zeer ruime meerderheid is tevreden met de huidige baan. Meer dan de helft (59%) waardeert de huidige baan met een rapportcijfer acht of hoger. Zes procent geeft een vijf of lager. Hoe hoger het salaris, hoe hoger de tevredenheid. Leeftijd heeft geen invloed op de mate van tevredenheid. Financiële professionals met een salaris hoger dan 60.000 euro zijn meer tevreden met hun huidige baan dan financiële professionals die minder dan 60.000 euro per jaar verdienen. Financiële professionals met een salaris hoger dan 100.000 euro per jaar zijn ten opzichte van vorig jaar (gemiddeld 8,1) hun huidige baan minder gaan waarderen (gemiddeld 7,8).

Financiële professionals werken bijna hele werkdag meer dan ze zouden willen
Drie op de vijf financiële professionals vindt dat een hoge werkdruk hoort bij een baan als financiële professionals. Voor één derde van de financiële professionals geldt dan ook dat zij nu meer uren per week werken, dan ze eigenlijk zouden willen.

Eén derde van de financiële professionals denkt erover om freelance te gaan werken
Eén derde (32%) van de financiële professionals is het (helemaal) eens met de stelling dat ze erover denken om als freelancer aan de slag te gaan. Het aantal financiële professionals dat erover denkt om freelance te gaan werken is toegenomen in 2008 van 27% naar 32%. De krapte op de markt van financiële professionals betekent voor de wat oudere financiële professional dat er vaker nagedacht wordt over werken als freelancer. Blijkbaar grijpen financiële professionals de krapte op de arbeidsmarkt aan om de stap te maken om voor zichzelf te beginnen, gezien de potentiële opdrachtstroom. In de branche consumentenproducten en financiële detachering meeste potentiële freelancers.

Meer weten?
– Vraag een gratis abonnement aan op Tijdschrift Financieel Management. In juni leest u alles over het onderzoek en Talent Management. Surf naar www.financieel-management.nl/gratis
– Bestel het complete onderzoeksrapport ‘Best Employers to Work for in Finance 2008’ (ad 250 euro ex BTW) bij Alex van Groningen.
– Breng uw bedrijf onder de aandacht in de Talent Management Special van Tijdschrift Financieel Management in juni 2008 (oplage 10.000-> het grootste blad voor financials). Bel of mail Katinka Zoetmulder: 020 5877907 kzoetmulder@cxomedia.nl
– Op zoek naar een nieuwe baan? Surf naar www.finance.nl
– Op zoek naar een nieuwe financiele collega? Plaats uw vacatures GRATIS op www.finance.nl

Gerelateerde artikelen