Tien minuten mindfulness maakt je creatiever

Hectische werkomstandigheden en stress ondermijnen de focus en creativiteit die werknemers nodig hebben om innovatief te denken.

Lees ook: Mindfulness: Niet nice to have, maar must have voor executives

Emma Schootstra, afgestudeerd aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en onderzoekers Evgenia Dolgova en Dirk Deichmann ontdekten dat mensen na een mindfulness-meditatie van slechts tien minuten meer creatieve oplossingen weten te verzinnen voor werkproblemen.
 
Onderzoeker Dirk Deichmann vertelt dat creativiteit eerder vooral het domein was van onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen. Bedrijfsmodellen veranderen echter steeds sneller. Om een bedrijf te laten overleven zullen werknemers op alle organisatieniveaus continu moeten werken aan innovatie op het gebied van dienstverlening, producten en processen.
 
Maar hoe kun je mensen helpen om zich op de juiste manier open te stellen voor creativiteit? Mindfulness, een meditatie-achtige techniek, leek hiervoor een goed middel te zijn, zegt Emma Schootstra. Uit eerdere onderzoeken bleek dat mensen die mindfulness-meditatie toepasten na een sessie minder negatieve emoties en stress ervaarden. Om uit te zoeken of mindfulness mensen ook creatiever maakt, zette het onderzoeksteam een brainstormexperiment op.
 
Drones
Voor het experiment werd alle deelnemers gevraagd binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk zakelijke toepassingen voor drones te verzinnen. Een derde van de deelnemers had een mindfulness-meditatiesessie van 10 minuten gevolgd, waarin ze luisterden naar opgenomen instructies. Een ander deel van de groep volgde een nep-meditatiesessie waarin hun verteld werd “zich 10 minuten te ontspannen en hun gedachten de vrije loop te laten”. Een derde groep werd gevraagd zonder voorbereiding te beginnen met brainstormen.
 
De drie groepen produceerden ruwweg hetzelfde aantal ideeën voor zakelijke toepassingen van drones. Maar de ideeën van de groep die gemediteerd hadden, gingen een flinke stap verder dan de gebruikelijke suggesties voor bezorgdiensten of het maken van films. Hun ideeën konden naar meer categorieën worden onderverdeeld (zij hadden gemiddeld 22% meer verschillende ideeën). Zij kwamen met inventieve toepassingen zoals ramenlappen, branden blussen en zelfs het voeren van giraffen met behulp van drones. Deichmann merkt op dat juist deze grotere diversiteit aan ideeën van essentieel belang is voor creativiteit en uiteindelijk ook voor het doen van innovaties.
 
Minder gespannen
Wat maakt deze techniek, die maar weinig tijd kost, zo succesvol? Uit het onderzoek blijkt dat de mediterende deelnemers zich aanzienlijk minder rusteloos, gespannen en geërgerd voelden. Volgens de onderzoekers zorgt mindfulness-meditatie er blijkbaar voor dat de barrières worden geslecht die tussen ons en onze eigen creatieve vermogens staan.
 
Deze resultaten herhaalden zich in een tweede experiment met 24 senior managers die gevraagd werd te brainstormen over nieuwe manieren om een inclusievere bedrijfscultuur te creëren. Ook de managers meldden dat zij zich evenwichtiger voelden, en ze kwamen met volop interessante ideeën, zegt Evgenia Dolgova. Denk aan een week lang ruilen van afdeling om culturele aannames te ontkrachten.
 
Mindfulness-meditatie is niet alleen een effectieve aanjager van creativiteit, concludeert Dolgova, het is ook betaalbaar, toegankelijk en gemakkelijk te organiseren op de werkplek. Alles wat ervoor nodig is: een rustige ruimte, een comfortabele stoel en toegang tot een van de vele mindfulness-oefeningen die online of via een app beschikbaar zijn. Beluister hier zelf de 10 minuten mindfulness-meditatie die tijdens het onderzoek werd gebruikt.
 
Bekijk hier (YouTube) de video die Erasmus maakte over het onderzoek.

Gerelateerde artikelen