Thuiswerken is efficiënter?

Thuis werken in plaats van op kantoor leidt tot meer focus en efficiëntie, volgens ambtenaren.

Thuiswerk geeft meer focus en efficiëntie dan werken op kantoor. Tijdens het thuiswerken ervaart de helft van de medewerkers dat hun productiviteit is toegenomen in vergelijking met werken op kantoor. Ook ervaart 48 procent een toename in flexibiliteit. Ten aanzien van de snelheid van reageren geeft 30 procent aan dat die is toegenomen in vergelijking met werken op kantoor. Na de coronacrisis wil dan ook 64 procent van de ambtenaren twee of meerdere dagen per week thuiswerken. Dat concludeert de Hogeschool van Amsterdam uit eigen onderzoek.

Van de ondervraagden geeft 41 procent echter ook aan dat ze tijdens de coronacrisis minder zijn gaan bewegen. Tevens zegt 30 procent meer last te hebben van fysieke klachten en 16 procent van geestelijke klachten, zoals somberheid of lusteloosheid. Verder is 16 procent is minder goed gaan slapen. En twintig procent voelt zich thuiswerkend eenzaam.

Voor de eerste lockdown werkte 69 procent van de gemeenteambtenaren wel eens thuis, maar doorgaans minder dan een dag per week. De reden om niet vaker thuis te werken was dat het niet de norm was. Na de coronacrisis hoopt 64 procent van de ambtenaren twee of meerdere dagen per week thuiswerken en 82 procent heeft de verwachting dat ze in de toekomst ook vaker mógen thuiswerken.

(bron: Binnenlands Bestuur; foto: Tina Witherspoon, Unsplash)

 

Gerelateerde artikelen