Tekort financieel leiders dreigt

fallback
Het aantrekken en behouden van financieel toptalent wordt in de toekomst nog lastiger. Het profiel van de toekomstige CFO verandert, het aanbod van financieel topmanagers is klein. Organisaties werken echter niet actief aan het werven en behoud van deze toekomstige financieel leiders. Dit is de belangrijkste conclusie uit de 'Finance Talent Challenge Survey' uitgevoerd door Deloitte en the Economist Intelligence Unit (EIU).

“De verantwoordelijkheden van de CFO worden steeds groter. De traditionele focus van de financiële afdeling verandert van accounting en reporting naar strategische planning. Juist topmensen die sterk cijfermatig, analytisch en strategisch zijn,  zijn haast niet te vinden” aldus Jan de Rooij, partner bij Deloitte Consulting.

“Uit het onderzoek blijkt dat weinig organisaties in staat zijn hun financiële afdeling zo in te richten dat deze bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie”. In het onderzoek zeggen maar  liefst 35% van de ondervraagde CFO’s dat pasafgestudeerden een financiële functie niet aantrekkelijk vinden als eerste baan. “Het aantrekken van geschikte, talentvolle, financiële mensen is een echte uitdaging geworden,”aldus De Rooij.

Ondanks de krappe arbeidsmarkt, blijken maar weinig bedrijven actief toptalent te werven. Slechts 33% van de respondenten gaf aan dat zijn organisatie de financiële functies als uitdagend en interessant neerzet. Aandacht voor carrière ontwikkeling ontbreekt ook vaak op de financiële afdeling. Veel financieel managers zetten hun loopbaan bij een andere organisatie voort, omdat er geen ontwikkelingen meer zijn binnen het bedrijf. Maar liefst 31% van de CFO’s erkent dat zij te weinig doen aan loopbaanontwikkeling. Jan de Rooij: “CFO’s moeten werken aan het aantrekken en binden van hun medewerkers, zichzelf neerzetten als een aantrekkelijke werkgever”.  

Het tekort aan financieel talent is een wereldwijd probleem. In Azië heeft bijna 70% veel moeite de juiste mensen aan zich te binden. In Amerika en West-Europa ligt dit rond de helft (respectievelijk 47% en 52%).

Het tekort aan talent dient zich niet alleen aan in financiële functies. ‘Het gaat veel verder dan dat’, zegt Ardie van Berkel, partner bij  Deloitte Consulting. ‘De vergrijzing en een tekort aan hoogopgeleid personeel leidt tot een ‘talent crisis’ binnen nagenoeg alle industrieën en functies. In de huidige op kennis gerichte en internationale economie staat de vraag naar goed personeel daarom boven aan de agenda van bijna elke top bestuurder. Ik merk binnen onze adviespraktijk dan ook dat de vraag om een doordachte Talent Management strategie toeneemt. En dat is bittere noodzaak. Voor veel bedrijven, vooral die in de technische sector en het onderwijs, is Talent Management een overlevingsstrategie geworden.’

The Finance Talent Challenge Survey is uitgevoerd onder 636 CFO’s en financieel leidinggevenden in tal van bedrijfstakken. Het onderzoek is een wereldwijd onderzoek met respondenten uit Oost- en West-Europa (46%), Azië, Afrika en het Midden-Oosten (31%), en Noord- en Zuid-Amerika (23%)

De studie geeft inzicht in de veranderende rol van de CFO en de financiële afdeling. Daarnaast laat het de uitdaging van het aantrekken en behouden van financieel personeel zien.

Gerelateerde artikelen