Techies en managers schaars goed in EU

Schaarste op de Europese markt: genoeg talent, maar niet altijd waar nodig.

De top vijf van moeilijkst te vullen vacatures in de EU wordt gevuld met ICT en management functies. De combinatie van de twee, de ICT-manager, komt het dichtste bij de Heilige Graal. In Nederland en omliggende landen zijn ook  installateurs en reparateurs van elektrische apparatuur een schaars goed, vooral specialisten die kunnen helpen in de energietransitie.

Verrassenderwijs is met name in het midden en oosten van Europa de algemene schaarste het grootst. In het zuiden van Europa zijn de meeste werknemers beschikbaar. Het onderzoek, dat is gebaseerd op EU-statistieken, ontdekte  dat de meeste IT'ers beschikbaar zijn Kroatië, Zweden, Finland en Ierland, maar dat de grootste bereidheid om in een ander land te werken in Spanje en Griekenland zijn. Gelukkig is het op de Nederlandse arbeidsmarkt makkelijker om talent te werven dan in Duitsland.

Slechter nieuws is er voor de schrijver van dit bericht: journalisten en auteurs zouden er in Europa genoeg zijn, hoewel toch nog schaarser dan leerkrachten voor de lagere school. Kiest u voor Kroatië, of omscholing van financieel onderlegde journalisten?

(bron: Intelligence Group)

Gerelateerde artikelen