Tabaksblat leidt tot opzeggen contract

fallback
De gedragscode voor ondernemingsbestuur leidt de komende jaren tot het openbreken van arbeidsovereenkomsten van de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. Dat voorspelt Morris Tabaksblat, de geestelijke vader van de gedragscode, in Het Financieele Dagblad.

Uit een eerste inventarisatie van naleving van de code blijkt dat bedrijven die afwijken van de regels, dat veelal doen op de punten ontslagvergoeding en de benoemingstermijn van bestuurders. Bedrijven wijten dat aan bestaande contracten. Tabaksblat stelt dat in Engeland veel arbeidscontracten zijn opengebroken om te voldoen aan eisen voor corporate governance. “Je kunt op dat gebied hier ook nog wel wat verwachten”, aldus Tabaksblat.

De oud-Unilever-bestuurder zei ‘blij’ te zijn dat er een commissie komt om naleving van de code permanent te bewaken. De voorzitter van deze commissie, Jean Frijns, zegt meer aandacht te willen besteden aan de rol van aandeelhouders. Hij zal verder in de gaten houden of en waar de code knelt. Frijns: “Ik sluit niet uit dat er op zeker moment een grondige revisie van de code nodig is.”

Gerelateerde artikelen