Sterke toename verwacht van Open Source BI software in 2010

VLC, specialist in Enterprise Information Management, signaleert een sterk toenemende interesse in Open Source Business Intelligence oplossingen. Enkele jaren geleden werd Open Source Business Intelligence software door de gerenommeerde analisten nog als onvolwassen getypeerd, inmiddels beschouwen de meeste analisten het als een volwaardig alternatief voor de meer traditionele Closed Source software.

Ook in Nederland gaat het marktaandeel van Open Source Business Intelligence oplossingen in 2010 een vlucht nemen, voorspelt Mathijs Kreugel, directeur van VLC. “Nederland loopt op het gebied van Open Source Business Intelligence software achter op de internationale ontwikkelingen. Niet verwonderlijk, want in Nederland volgen de bedrijven elkaar op de voet en zijn grote bedrijven niet of nauwelijks bereid om als eerste een nieuwe technologie te adopteren. Een vorm van drempelvrees, die goed te verklaren is. Er is immers nog nooit een manager ontslagen omdat hij gerenommeerde Business Intelligence software heeft aangeschaft. Maar inmiddels zijn de internationale succesverhalen zich aan het opstapelen en worden ook hier de eerste serieuze projecten opgepakt. En dan kan het afkijkgedrag juist een stroomversnelling veroorzaken.”

“Lagere aanschafkosten is nog steeds de belangrijkste reden om Open Source Business Intelligence software te overwegen.”, vervolgt Mathijs Kreugel. “Maar meestal geven andere argumenten juist de doorslag. Denk aan het beperken van de afhankelijkheid van een Closed Source software leverancier, de snelle(re) innovatie van de Open Source software en de aanpasbaarheid van de Open Source software. Niet gek dat er steeds meer klanten met ons in gesprek treden over Open Source Business Intelligence oplossingen. En dan heb ik het niet alleen over overheidsinstellingen, die bijna per definitie interesse hebben.”

Gerelateerde artikelen