Startups scheppen nieuwe banen waar de gevestigde orde ze kwijtraakt

Komende jaren zal de werkgelegenheid in Nederland en de rest van de wereld het moeten hebben van startups. Vooral zij scheppen veel nieuwe banen, terwijl de gevestigde orde er vooral kwijtraakt. Verbeter daarom het startup-klimaat en stimuleer de groei van nieuwe bedrijven, want zij vormen het hart van de Nederlandse economie.

Dat zegt startup-accelerator Startupbootcamp dat op 23 januari op het hoofdkantoor van de Rabobank de ‘Demo Day’ organiseert. Deze dag wordt geopend door Rabobank-CEO Wiebe Draijer en zal als speciale gast Neelie Kroes, ‘Special Envoy’ van StartupDelta, verwelkomen.
Nederland telt ten minste 700 startups. And counting. Samen zijn zij goed voor 1,5 procent van alle nieuwe banen die de markt op komen. En dan hebben we het alleen nog over Nederland. In de VS creëren startups gemiddeld 3 miljoen banen per jaar. Terwijl bestaande bedrijven meer banen verliezen dan ze creëren. Gezamenlijk verliezen Amerikaanse organisaties 1 miljoen banen per jaar.
“Door het creëren van nieuwe banen dragen beginnende bedrijven enorm bij aan economische groei. Op de lange termijn zijn startups verantwoordelijk voor de werkgelegenheid van ons land,” zegt Patrick de Zeeuw, mede-oprichter van Startupbootcamp Global. “Het oprichten van een nieuw bedrijf staat synoniem aan het introduceren van een innovatie. Het zijn nieuwe bedrijven die erin slagen om (technologische) uitvindingen te commercialiseren. En in een veel sneller tempo dan grote bedrijven dit kunnen. Nieuwkomers schudden de gevestigde orde wakker.”
Investeerdersklimaat verbeteren
Maar zonder investeerders kunnen startups hun potentie als motor van de economie niet waarmaken. Vorig jaar wisten alle Nederlandse startups bij elkaar 500 miljoen euro aan financiering binnen te halen. Toch kan en moet het investeerdersklimaat beter. Accelerator Startupbootcamp probeert potentiële investeerders te overtuigen van het belang van startups. Met behulp van de Amsterdamse tak van deze wereldwijd opererende organisatie, wisten startups in de afgelopen 3,5 jaar 20 miljoen euro op te halen. Het behaalde financieringspercentage is 95 procent.
Demo Day
Op 23 januari op de Demo Day pitchen tien startups, hoofdzakelijk werkzaam in E&M commerce, van Startupbootcamp voor een publiek van meer dan 400 investeerders en partners in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Ook zijn er keynote-lezingen van John MacFarlane, CEO van Sonos, en Cees Links, CEO van GreenPeaks en uitvinder van de wifi-verbinding. Neelie Kroes, die als ‘Special Envoy’ leiding geeft aan het nieuwe initiatief StartupDelta, zal op deze dag speciale gast zijn. De dag wordt geopend door Rabobank-CEO Wiebe Draijer.
Over Startupbootcamp
Startupbootcamp is opgericht in 2010 en is de nummer 1 accelerator van Europa met een mentor- en alumni-netwerk in meer dan 30 landen. Het programma biedt startups toegang tot een groot netwerk van experts in diverse branches gedurende een intensief 3 maanden durend programma. Na 3 maanden pitchen de 10 startups op Demo Day voor een zaal met daarin meer dan 150 investeerders. Momenteel draaien er programma’s van Startupbootcamp in Amsterdam, Berlijn, Kopenhagen, Istanbul, Eindhoven, Londen, Barcelona en Singapore.
Wilt u bij de Demo Day aanwezig zijn? Meldt u aan via: annamaria@startupbootcamp.org.

Gerelateerde artikelen