Stagiairs in de problemen

Door coronacrisis minder stageplaatsen, minder stagevergoeding: studie-afronding loopt gevaar.

Door de coronacrisis komen ook stagiairs in de problemen. “We krijgen veel signalen van stagiairs waar we ons zorgen over maken,” zegt vakbond CNV, die een speciaal meldpunt opent waar de jongeren hun verhaal kwijt kunnen. Onlangs bleek al uit arbeidsmarktdata dat het aantal beschikbare stageplaatsen inmiddels is gehalveerd in vergelijking met een jaar geleden.

De verhalen die bij de bond binnenkomen, zijn heel divers, zegt projectleider Jikkie Aalberts van het CNV-initiatief Probeer de Bond. “We weten van bedrijven die echt meedenken met hun stagiairs, zodat ze toch op een goede manier hun stage kunnen afronden. Maar we horen ook van stagiairs die naar huis zijn gestuurd of nu te weinig praktijkuren kunnen maken. Met als gevolg dat ze hun stage niet kunnen afronden en studievertraging oplopen.”

Er zijn bij de vakbond ook de nodige zorgen of het jongeren in deze crisistijd wel lukt om straks een stageplek of een afstudeeropdracht te vinden. CNV krijgt daarnaast signalen dat stagebedrijven opeens de stagevergoeding hebben stopgezet, zelfs als de stage gewoon doorloopt. “Dat kun je als stagebedrijf echt niet maken, zeker als daarover gewoon afspraken zijn gemaakt in een stagecontract,” vindt Aalberts.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen