Solliciteren: 3 vragen die men altijd vergeet te stellen

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek voor die droombaan is dé ideale kans om jezelf te verkopen. Hoe zorg je ervoor dat je het er perfect van afbrengt? Een goede voorbereiding is cruciaal, maar de kandidaten die écht indruk willen maken, zorgen dat ze de juiste vragen stellen tijdens het gesprek.

Door James Caan, CEO bij Hamilton Bradshaw Ltd

Het spreekt voor zich dat wanneer je naar een sollicitatiegesprek komt, je jezelf uitstekend hebt verdiept in het bedrijf en de functie die vervuld moet worden. Echter, geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde en veel – zo niet alles – hangt af van het type bedrijf en de mensen die het gesprek met jou voeren.

Maar om indruk te maken is het fundamenteel dat het gesprek niet eenzijdig is. De kandidaat moet de controle nemen door zelf ook vragen te stellen. De beste manier om dat te doen is om net zoveel te vragen te stellen als je gevraagd worden.

Er zijn tenminste drie vragen die je in ieder geval paraat moet hebben bij ieder sollicitatiegesprek. Onthoud goed, dat je doel is om jezelf te verkopen als intelligent, gemotiveerde en ambitieuze professional, maar het is belangrijk om dat niet te overduidelijk te doen. De mensen die je interviewen hebben het allemaal al eens gehoord en zoeken net dat extra beetje kwaliteit of persoonlijkheid, dat de kandidaat onderscheid net opzichte van de rest.

Hier zijn drie vragen die je altijd moet proberen te stellen:

1. Welke kwaliteiten zoek je in de kandidaat?
Dit klinkt als een wat overduidelijk beginpunt, maar is vitaal om duidelijk te krijgen – voor beide partijen – wat precies gevraagd wordt van de kandidaat in termen van ervaring en vaardigheden.

Onthoud goed, dat het doel van het gesprek voor jou is om aan te tonen dat jij de persoon bent die ze zoeken. Je hebt daarin een veel grotere kans van slagen wanneer je de interviewers duidelijk in het begin vraagt hoe hun ideale kandidaat eruit ziet.
 
2. Welke mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling zijn er binnen het bedrijf?

Het is belangrijk om aan potentiële werkgevers aan te tonen dat jij het type persoon bent dat zoekt naar mogelijkheden om je carriere verder te brengen. Geen werkgever zit te springen om iemand die het allemaal wel best vindt en niet streeft naar verbetering. Een ambitieus bedrijf dat vooruit kijkt, zoekt professionals die dat ook doen.

3. Is er iets dat je bij andere kandidaten gezien hebt, dat je niet in mij ziet?
Dit is een geweldige vraag om te stellen als het interview ten einde loopt. Het is de perfecte manier om vast te stellen hoe goed of slecht je het eraf hebt gebracht. Natuurlijk kun je hier nog zaken aanvullen die tijdens het gesprek niet (goed) op tafel zijn gekomen. Dit is wel een riskante strategie, want je hoort misschien iets dat je niet leuk vindt om te horen. Anderzijds kan juist het nemen van een risico uitbetalen in succes.

Vind vandaag uw droombaan op Finance.nl    
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.

Gerelateerde artikelen