Slechts 5% van de professionals krijgt overwerken uitbetaald

Volgens een recent uitgevoerd onderzoek door recruitment consultancy specialist Robert Walters, heeft slechts 5% van de respondenten aangegeven dat zij uitbetaald worden in het geval zij overwerken.

Bijna 10.000 professionals in België, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten hebben aan het onderzoek meegedaan. Het onderzoek ging over verschillende werkgerelateerde onderwerpen zoals de balans werk/privé, tevredenheid over het werk, motivatie en coaching.
 
De resultaten van het onderzoek laten zien dat betaald overwerken iets is van het verleden. Slechts 5% krijgt overwerken nog wel uitbetaald. 59% geeft aan dat overwerken helemaal niet wordt gecompenseerd. Overwerken wordt in sommige gevallen gecompenseerd met flexibele werkuren (26%), met cadeaus zoals dinerbonnen ((1%) en 9% van de respondenten heeft aangegeven dat overwerken profijt heeft bij de verdere carrièreontwikkeling.

De landen met het hoogste percentage waar professionals niet voor overwerken gecompenseerd worden, is als volgt: de Verenigde Staten (75%), Ierland (69%), Nederland (65%), Spanje (63%), België (62%) en Zwitserland (61%).

Rob Vermaak, Managing Director Robert Walters Benelux, zegt: “Deze resultaten geven het huidige werkklimaat in verschillende landen weer waar het merendeel meer werkt dan contractueel is afgesproken en hiervoor niet wordt geldelijk gecompenseerd. Contracten en salarisafspraken bevatten nauwelijks afspraken over overwerken aangezien verwacht wordt dat men blijft totdat het werk af is. Dit is vaak het geval in landen waar de economische situatie uitdagend is. Met het huidige aantal medewerkers moet het extra werk gedaan worden zonder dat er wordt gekeken naar het aannemen van extra krachten. Dit zal veranderen op het moment dat de economie aantrekt.”

Bron: Robert Walters

Gerelateerde artikelen