Shell zet 6500 man op straat

Olie- en gasconcern Shell schrapt dit jaar circa 6500 banen, omdat het bedrijf veel last heeft van de lage olieprijzen. Dat maakte de Brits-Nederlandse onderneming donderdag bekend.

Shell kondigde aan dit jaar de kapitaalinvesteringen met 20 procent te verlagen naar ongeveer 30 miljard dollar in vergelijking met vorig jaar. Dat komt neer op een daling van 7 miljard dollar. Naast het verlagen van de investeringen is Shell bezig activiteiten te verkopen. Voor 2014 en 2015 gaat het om in totaal 20 miljard dollar aan bezittingen, aldus het concern.
Topman Ben van Beurden meldde dat de olie-industrie kampt met uitdagende tijden en daarom wordt “urgent en met overtuiging” ingegrepen bij het concern. Een deel van het banenverlies is al gerealiseerd, aldus Shell. Het gaat daarbij om banen in Groot-Brittannië en Noorwegen. Wereldwijd telt het concern ongeveer 94.000 werknemers.
Volgens Shell zullen de olieprijzen nog een langere tijd op het huidige lage niveau blijven. De olieprijzen zijn sinds vorig jaar gehalveerd. Shell denkt dat op de middellange termijn er wel enig herstel kan optreden in de prijzen.
De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, kwam in het tweede kwartaal uit op 3,8 miljard dollar. Een jaar eerder schreef Shell nog 6,1 miljard dollar bij. De productie van olie en gas van het bedrijf kromp afgelopen kwartaal met 11 procent op jaarbasis tot het equivalent van 2,73 miljoen vaten per dag.
Het concern verklaarde verder dat de geplande overname van het Britse gasbedrijf BG Group op koers ligt voor afronding begin 2016. Volgens Shell wordt goede vooruitgang geboekt bij de goedkeuring door toezichthouders. Shell betaalt 64 miljard euro voor BG.
Ondanks de moeizame marktomstandigheden is Shell wel van plan dividend uit te keren. Dit jaar gaat het om 1,88 dollar per aandeel. Voor 2016 wordt minimaal een vergelijkbaar bedrag uitgekeerd aan de aandeelhouders. Verder wil Shell nog steeds tussen 2017 en 2020 voor minstens 25 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Gerelateerde artikelen