Scholingsbonus voor meer kans op werk

Werkgevers die een werknemer aannemen die elders zijn baan dreigt te verliezen, kunnen een scholingsbonus krijgen van maximaal 2500 euro. Zij moeten dan wel minimaal hetzelfde bedrag bijleggen. De scholingsbonus is een van de crisismaatregelen voor de arbeidsmarkt.

De bonus geldt zowel voor bedrijven als voor overheidswerkgevers. Het maakt niet uit uit welke sector een werknemer komt.

De hoogte van de bonus is afhankelijk van de bijdrage van een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O+O) in een sector, indien aanwezig. Deze fondsen dragen financieel bij aan de scholing van werknemers in hun branche.

Minister Donner (SZW) komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om de O+O-fondsen meer te betrekken bij de crisisaanpak. Met de bonus is 72 miljoen euro gemoeid.

Daarnaast is 57 miljoen euro beschikbaar voor ervaringscertificaten (evc’s) en ervaringsprofielen (evp’s). Daarin zijn de competenties van werknemers vastgelegd die geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt hebben. Met de evc’s en eventueel aanvullende scholing maken werknemers meer kans op de arbeidsmarkt.

Het kabinet stelt van 2009 tot en met 2011 in totaal 700 miljoen euro beschikbaar voor  crisismaatregelen voor de arbeidsmarkt.

Gerelateerde artikelen