Salarisstijgingen op z’n vroegst pas in 2015

Met uitzondering van specialistische en meertalige werknemers zal de wervingsbehoefte in 2014 vergelijkbaar zijn met 2013. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling in het vooruitzicht hebben, anders zijn deze bereid verder te zoeken naar een beter perspectief.

Dit is één van de conclusies die staat beschreven in het Robert Walters Salary Survey 2014.

Gedurende het jaar door was er een beperkte wervingsbehoefte bij organisaties binnen het Nederlandse bankwezen, met uitzondering van een groeiende vraag naar specifieke vaardigheden en ervaring in compliance, risk en audit. Kandidaten met talenkennis, vooral Frans, Duits en meer recentelijk, Scandinavische talen, waren populair bij bedrijven met vacatures binnen customer service.

Door een gemis aan consistentie in 2013 is het moeilijk te voorspellen waar organisaties naar op zoek gaan in 2014. Met een fragiele groei in FMCG, chemie, logistiek en supply chain, verwacht Robert Walters marginale verbeteringen in marktomstandigheden. Salarisniveaus zullen naar waarschijnlijkheid dit jaar stabiel blijven.

Een meer waarschijnlijker jaar voor algemene loonsverhogingen wordt 2015. Mochten er salarisstijgingen zijn dit jaar, zal dat waarschijnlijk zijn waar meertalige vaardigheden worden vereist of in gespecialiseerde tijdelijke opdrachten.

“In 2014 zullen werknemers en werkzoekenden in Nederland meer geïnteresseerd zijn in lange termijn stabiliteit en ontwikkeling dan een alleen financiële stap op korte termijn.” Rob Vermaak, Managing Director Benelux Robert Walters & Walters People. “Organisaties moeten zich ervan bewust zijn dat de neiging van werknemers om in hun huidige rol te blijven zich zal voortzetten in 2014. Dit geldt met name voor specialistische functies met gunstige arbeidsvoorwaarden. Wanneer werknemers geen uitzicht hebben op interne groei zullen ze echter wel op zoek gaan. Werkgevers dienen dus bereidheid te tonen om te investeren in de carrièreontwikkeling van hun werknemers wanneer zij de beste mensen willen behouden.”

Het voorgaande geldt eveneens bij werving van nieuwe werknemers. Aanbieden van projectervaring, toename in verantwoordelijkheid en internationale mobiliteit kan helpen sleutelfiguren aan te trekken en te behouden. In het algemeen geldt dat werknemers meer geïnteresseerd zijn in stabiliteit en ontwikkeling op lange termijn dan alleen een financiële stap op korte termijn.

Gerelateerde artikelen