Salarisstijging Nederland onder het Europese gemiddelde

Nederlandse werknemers kunnen in 2015 een gemiddelde salarisstijging van 2,3% verwachten. Nederland komt hiermee onder het Europese gemiddelde van 3,1% uit. Dit verwacht organisatieadviesbureau Hay Group op basis van haar jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek. Er is geen rekening gehouden met de inflatiecorrectie.

Met de verwachte gemiddelde salarisstijging van 2,3% procent continueert Nederland de ingezette trend van loonmatiging. Vorig jaar was de verwachting voor 2014 eveneens 2,3%. Met dit percentage scoort Nederland gemiddeld ten opzichte van haar buurlanden. België en Frankrijk verwachten een loonstijging van 2,0%. Duitsland verwacht een stijging van 2,8%.
 
Ierland, Griekenland en Portugal stijgen licht met hun salarisverwachting. Griekenland stond vorig jaar op 0% salarisstijging, dit jaar kunnen medewerkers rekenen op een stijging van gemiddeld 1,3%. Dit duidt op een voorzichtig economisch herstel van de Eurozone.
 
Wereldwijde salarisstijging
Wereldwijd ligt de verwachting voor salarisstijging in 2015 op 5,4%. Dit cijfer wordt deels bepaald door grote salarisstijgingen onder invloed van de hoge inflatiecijfers in Zuid-Amerika, deels door de behoefte aan goed personeel (‘War for Talent’) in Azië. In Europa heeft Turkije de grootste verwachte salarisstijging van 9%. Indien de inflatiecorrectie hiervoor meegenomen wordt, is de salaristoename echter nihil. De stijging van salarissen in opkomende markten als Brazilië en Rusland stagneert. 
Over de Global Salary Forecast 2015
Hay Group doet jaarlijks onderzoek naar loonverwachtingen. Het onderzoek gebruikt gegevens uit de PayNet database van meer dan 16 miljoen werknemers verdeeld over 24.000 organisaties uit 110 landen.

Gerelateerde artikelen