Salarissen finance professionals in 2013

CFO's en financieel directeuren ondervinden moeilijkheden bij het vinden van gekwalificeerde financiële professionals. Dit blijkt uit de jaarlijkse Financiële Salarisgids van Robert Half, wereldleider op het gebied van gespecialiseerde arbeidsbemiddeling.

Ondanks de huidige economische situatie, zijn financieel directeuren optimistisch over de groei van de eigen onderneming. Zij zijn daarom op zoek naar gekwalificeerde financiële professionals, 85% geeft echter aan moeite te hebben geschikte kandidaten te vinden.

Vanwege de financiële crisis ligt de focus in bedrijven op kostenreductie en financiële controle. Hiermee is de rol van financieel medewerkers belangrijker geworden. Bedrijven zijn voor deze functies op zoek naar top professionals, maar de concurrentie op dit gebied is groot. Geschikte kandidaten krijgen meerdere aanbiedingen en hebben hierdoor een goede onderhandelingspositie op het gebied van beloning of secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor 2013 zal de meeste vraag naar professionals op het gebied van Finance en Audit zijn.

“In fluctuerende economische tijden zijn financiële experts belangrijk voor de marktpositie van bedrijven,” vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Dankzij deze specialisten kan de onderneming aan de veranderde regelgeving voldoen, een positieve cashflow behouden, marktkansen benutten en een accurate financiële administratie voeren. Zo krijgt het bedrijf inzichtelijke informatie die van essentieel belang is voor de besluitvorming.”

Financiële Salarisgids 2013
De jaarlijkse Financiële Salarisgids van Robert Half biedt een uitgebreid overzicht van de salarissen van financiële professionals, inzichten in beloning en trends op de arbeidsmarkt voor finance- en accountingprofessionals.


Tabel 1. Selectie van salarissen uit de Financiële Salarisgids 2013

Trends in beloning
Uit het onderzoek blijkt dat 82% van de CFO’s van mening is dat de salarissen in het komende jaar gelijk zullen blijven of zullen dalen. Waar een klein aantal financieel directeuren nog denkt dat salarissen in het komende jaar zullen stijgen, is dat bij bonussen nauwelijks het geval. Deze zullen volgens 92% op hetzelfde niveau blijven of dalen. Een steeds belangrijker onderdeel van de beloning zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. Reiskostenvergoeding, een bonus en een pensioenregeling zijn het meest gangbaar binnen bedrijven. Daarnaast zijn een opleidingsvergoeding, een smartphone of laptop en een bedrijfsauto erg populair.

“Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn uitgegroeid tot een basisonderdeel van het salarispakket,” licht Stephan Renken toe. “Voorwaarden die bijdragen tot een goed evenwicht tussen werk- en privéleven, zoals thuis werken en flexibele werktijden, zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Waar werkgevers vroeger aanvullende voorwaarden nauwelijks positioneerden als een onderdeel van het beloningspakket, wordt de toegevoegde waarde steeds duidelijker gecommuniceerd door werkgevers. Zij kunnen zich positief onderscheiden van andere bedrijven door goede secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, zeker nu onderscheiden op basis van salaris steeds moeilijker wordt.”

Download de Salarisgids hier.

Gerelateerde artikelen