Verdien je wel genoeg? Salarisoverzicht financials 2017-2018

Door de schaarste op de arbeidsmarkt naar gekwalificeerde finance professionals wordt hun positie sterker.

De War for Talent bereikt een nieuw hoogtepunt. In juni 2017 was slechts 4,9 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Dit is een nieuw record sinds de zomer van 2011. Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures alleen maar toe. In het eerste kwartaal van 2017 waren 184.000 vacatures onvervuld, een stijging van maar liefst 13.000 vacatures ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Het wordt voor werkgevers steeds moeilijker om geschikte kandidaten te strikken.

Dit blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2018 voor finance-, accounting- en administratieve professionals. De gids biedt werkgevers handvaten om nieuw financieel talent aan te trekken en tegemoet te komen aan de verwachtingen van werknemers. 

In de gids is een overzicht opgenomen van de gangbare salarisschalen voor diverse financiële, administratieve en accountingfuncties en de verwachte stijgingen in 2018. 

Hieronder het overzicht:

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Voor werknemers zijn naast het basissalaris secundaire arbeidsvoorwaarden van groot belang. Als iemand als uitzendkracht werkzaam is, wordt er vaak overwerk- en feestdagentoeslag en reiskostenvergoeding aangeboden. Zodra een werknemer in vaste dienst treedt, komen daar vaak meer voorwaarden bij. Zoals een bonus, dertiende maand, winstdeling of cursussen en opleidingen.

Het draait echter niet alleen om geld. Ruim één derde van de Nederlanders geeft aan dat ze een lager salaris zouden accepteren voor hun droombaan. Het komt erop neer dat de werknemer overtuigd moet zijn dat ze gelukkig (kunnen) zijn in hun huidige baan. Veel bedrijven spelen daar op in door middel van niet-financiële voordelen zoals flexibele uren, betaalde opleidingen of extra verlofdagen.

Ricardo van Popering, Senior Business Manager bij Robert Half, vertelt: “Het is aan de werkgever om voorwaarden aan te bieden die zorgen voor productieve en tevreden werknemers. Niet alleen om huidige werknemers langer te behouden, maar ook om nieuw talent aan te trekken. Talentvolle mensen zijn het belangrijkste kapitaal voor de groei van een bedrijf.”

Trends en ontwikkelingen in de financiële en accountingposities
In de zoektocht naar het juiste talent worden soft skills steeds belangrijker: analytische vaardigheden (61%), strategische visie (55%) en communicatieve vaardigheden (47%) zijn voor werkgevers van groot belang. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat meer dan acht op de tien ondervraagde CFO’s overweegt om niet-financiële professionals te benaderen om openstaande vacatures in te vullen en hen intern bij of om te scholen.

“Soft skills gaan vaak samen met de kandidaat zelf. Als je aan de ‘harde eisen’ voldoet, is het een must om je te focussen op je sociale, strategische en communicatieve vaardigheden. Alleen op deze manier val je op in de massa en maak je meer kans op de baan”, zegt Ricardo van Popering. “Je bent niet de enige kandidaat die over het juiste diploma beschikt of de goede kwalificaties al op zak heeft. Aantonen dat je over de gewenste soft skills beschikt, zorgt ervoor dat je een streepje voor hebt in het selectieproces.”

Gerelateerde artikelen