Salarisbudget groeide door dankzij pandemie

Een op de zes werkgevers vroeg juist om loonoffers van het personeel.

Ruim een derde (36%) van de HR-professionals dit jaar meer salarisbudget te besteden dan vorig jaar. Ook geeft 15 procent van de respondenten aan dat de coronacrisis en lockdown juist een positief effect hadden op het salarisbudget.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau XpertHR, uitgevoerd onder ruim 200 HR-professionals. Hoe langer het thuiswerken duurt, hoe meer werkgevers een thuiswerkvergoeding doorvoeren. Op dit moment keert 46 procent van de werkgevers een (maandelijkse) thuiswerkvergoeding uit. Eind 2020 was dit slechts 18 procent. De meeste werkgevers (65%) betalen tussen de 26 en 50 euro per maand.

Een minderheid van de HR-professionals geeft aan dit jaar juist een lager salarisbudget ter beschikking dan in 2020. Eén op de tien (11%) werkgevers heeft zelfs een loonoffer gevraagd aan hun werknemers in verband met de crisis. Het loonoffer bestond bijvoorbeeld uit het niet uitbetalen van bonussen of overwerk, het opnemen van onbetaald verlof en in sommige gevallen leverde alleen het ‘hogere’ personeel salaris in.

De grote boosdoener van het korten in het salarisbudget is de coronacrisis: vijftig procent van de HR-professionals ziet een negatief effect op het salarisbudget van 2021 door de coronacrisis en de lockdown.

Gerelateerde artikelen