Ruim 2 procent van werkenden gedetacheerd

Van de werkzame beroepsbevolking was vorig jaar 2,3 procent gedetacheerd. Het aandeel uitzendkrachten lag met 2,7 procent iets hoger, zzp'ers vormen 9,4 procent van de werkenden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In aantallen komt het neer op 187.000 gedetacheerden, 225.000 uitzendkrachten en 772.000 zzp’ers.
De drie groepen verschillen flink naar leeftijd en opleiding, blijkt uit het onderzoek. Uitzendkrachten zijn relatief jong: een kwart is 15 tot 25 jaar. Van de zzp’ers en gedetacheerden is dat minder dan 10 procent. Zzp’ers zijn gemiddeld de oudsten: meer dan de helft is 45 jaar of ouder. Uitzendkrachten zijn behalve jong ook relatief laagopgeleid. Van de gedetacheerden en zzp’ers die eigen arbeid of diensten aanbieden is respectievelijk 48 procent en 46 procent hoogopgeleid.
Gedetacheerden zijn vaak werkzaam als softwareontwikkelaars, beveiligingspersoneel, databank- en netwerkspecialisten en elektrotechnisch ingenieurs. Uitzendkrachten gaan relatief vaak aan de slag als hulpkrachten in de bouw en industrie en als assemblagemedewerkers, receptionisten en telefonisten. Onder zzp’ers zitten veel uitvoerend kunstenaars, schrijvers en taalkundigen, maar ook fotografen, interieurontwerpers, kappers en schoonheidsspecialisten.
 
(ANP) 

Gerelateerde artikelen