Recruiter: “Verwarring over functie van ‘controller’ kost geld”

Trends in management
De ene controllersrol is de andere niet

Verwarring over de functie ‘controller zorgt voor risico’s op tijd- & geldverlies bij ondernemers. Dit stelt recruitment specialist Rian Broere van Robert Walters. Volgens de Broere kregen organisaties tijdens de pandemie te maken met financiële onzekerheden, met als gevolg een enorme behoefte aan controllers. Volgens Broere is die behoefte er nog steeds.

  • run op controllers
  • wees glashelder over taken controllers
  • controller nodig voor meer sturing

Grip op de zaken

Veel organisaties zijn zich tijdens de coronapandemie gaan realiseren dat zij niet genoeg grip hebben op de financiële cijfers en de mogelijke risico’s die zij lopen. Betere sturingsinformatie en procesoptimalisatie kunnen voor meer grip zorgen, waardoor deze twee thema’s steeds hoger op het prioriteitenlijstje van bestuurders komen te staan. ‘Er was al behoefte aan meer sturingsinformatie en strakkere processen, maar deze trend is door covid-19 in een stroomversnelling gekomen’, aldus Broere. ‘Een goede risicodekking maakt je organisatie namelijk wendbaarder, wat essentieel bleek tijdens de pandemie’. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

De vacaturewebsite voor financieel personeel, www.finance.nl, bevestigt het beeld. De website heeft momenteel 12 zoekopdrachten voor controllers uit staan. De controller is daarmee momenteel de meest gezochte functie, na de financieel managers. Op nummer drie staat de financieel adviseur. Eerder stond de accountant nog op nummer een als meest gezochte functie.

Run op controllers

De wijdverspreide wens om meer grip te krijgen op de kosten leidde tot een enorme vraag naar controllers. Bedrijven zijn vooral op zoek naar business controllers, en financial controllers die business control taken op zich kunnen nemen. Organisaties hebben namelijk steeds meer behoefte aan controllers die de cijfers niet alleen kunnen destilleren, maar óók kunnen interpreteren en bovendien gerichte adviezen voor het bestuur kunnen opstellen. ‘Zo kunnen controllers de organisatie actief helpen met het indekken van toekomstige risico’s’, licht Broere toe. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nú aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.

Verkeerde verwachtingen

Tegelijkertijd hebben organisaties er moeite mee om controllers aan te trekken en te behouden. Dit komt niet alleen door de krappe arbeidsmarkt, constateert Broere. ‘Hiring managers zeggen vaak op zoek te zijn naar een controller, maar weten niet altijd wat diegene precies moet kunnen in de huidige context van de organisatie’. Zo komt het regelmatig voor dat een organisatie in wezen nog op weg is naar het ‘in control’ zijn, en dus een ervaren controller nodig heeft om dit te realiseren. Het kan dan gebeuren dat de geselecteerde controller andere taken en verantwoordelijkheden krijgt dan verwacht.

Het gevolg van miscommunicatie

Ook wat betreft financial controllers zijn de verwachtingen niet altijd duidelijk. ‘Financial controllers zijn niet meer alleen bezig met de cijfers; er wordt tegenwoordig ook verwacht dat ze een adviserende rol richting de organisatie op zich nemen’, licht Broere toe. ‘Maar lang niet iedereen is op de hoogte van deze verbreding van het takenpakket, waardoor verwarring tussen organisatie en sollicitant kan ontstaan over de invulling van de functie’. Deze miscommunicatie kan ervoor zorgen dat de organisatie veel tijd en geld steekt in controllers die na enkele maanden weer vertrekken, aangezien de baan inhoudelijk anders uitpakt dan verwacht.

Controllers aantrekken én behouden

Controllers zijn gewild, en dat weten ze. ‘Ze zijn kritisch en kunnen hoge eisen stellen op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden’, zegt Broere. ‘Ik probeer met hiring managers zoveel mogelijk in kaart te brengen wat ze precies willen van een controller, dat maakt de zoektocht naar de juiste kandidaat makkelijker. Het probleem is dat de term ‘controller’ op veel manieren geïnterpreteerd kan worden, en dus ook op veel manieren ingevuld kan worden door sollicitanten’.

Wees glashelder !

Broere adviseert opdrachtgevers om glashelder op papier te krijgen wat de beoogde controller precies gaat doen. ‘Neem intern interviews af met werknemers in soortgelijke functies en doe uitgebreid onderzoek naar de verwachtingen. Dan is de kans op een match vele malen groter, en daarbij de kans dat de nieuwe medewerker bij jou in dienst blijft’.


Lees ook:


Gerelateerde artikelen