Randstad roept talent op kansen te grijpen

Werknemers hebben steeds minder zin om over te stappen.

Uitzendreus Randstad benadrukt dat dit het ideale moment is voor werknemers om over te stappen naar banen met toekomstperspectief. Voor werkgevers is het van essentieel belang om verder te kijken dan het cv en aandacht te geven aan multi-inzetbare skills van talent.

 • tien belangrijkste skills
 • gebrek aan kennis en training vormt overstapdrempel

Aanleiding voor de oproept is de gigantische vraag naar personeel, die volgens de uitzender volop baankansen biedt voor talent, vooral nu de werkloosheid ongekend laag is. Bij werkgevers is de vraag naar personeel hoog. Sommige sectoren lijn daaronder, zoals de energietransitie die beknot dreigt te worden door gebrek aan personeel.  Vooral aan medewerkers met uitvoerende skills is een grote behoefte. Maar het aantal mensen dat wisselt van baan neemt af.


Hoever reikt de Circle of Influence van de HR manager?


Schijnveiligheid

“Het aanhouden van een baan tijdens een periode van toenemende economische onzekerheid kan veilig voelen, maar het gaat hier om schijnveiligheid”, waarschuwt Werner Klaassen, algemeen directeur Randstad Nederland. “Het weerhoudt werknemers de kansen te benutten die juist nu voor het grijpen liggen. We weten al langer dat er banen zullen verdwijnen door afnemende vraag en automatisering.”

“Dat kan opeens in een versnelling komen. Deze tijd maakt dat werknemers aangemoedigd worden om echt te gaan voor hun ideale baan met toekomstig werkperspectief. Beroepen in bijvoorbeeld de logistiek, de techniek, de kinderopvang en het onderwijs zijn bestand tegen automatisering en worden alleen maar kansrijker.”

Slechts een kwart wil overstappen

Uit het jaarlijkse Randstad Employer Branding Research (REBR) onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de werknemers overweegt of heeft overwogen om over te stappen naar één van de krapte sectoren, zoals de logistiek, de techniek, de kinderopvang en het onderwijs. Een belangrijke barrière voor werknemers om over te stappen is het gebrek aan de juiste training en opleiding. [Artikel gaat verder na de laatste alinea]


FM.nl brengt stuurt drie maal per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag op de hoogte zijn via uw email? Meldt u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, dat inspireert en dat concurrentie op afstand houdt.


Talent kan meteen aan de slag

Werk-leertrajecten kunnen hierin een oplossing bieden. “Vaak kunnen werknemers sneller dan ze denken aan de slag in een andere sector, aangezien veel vaardigheden multi-inzetbaar zijn”, aldus Natascha van der Laan-Meurs, Manager Randstad Vakopleidingen. “Bij Randstad zetten we daarom vol in op omscholing en werk-leertrajecten. Hierbij kan talent soms zelf meteen aan de slag in een ander werkveld en leren zij ondertussen de juiste vaardigheden binnen een opleiding of tijdens het werk.”

Top 10 meest gevraagde multi-inzetbare skills

 1. Verantwoordelijkheid nemen (72%)
 2. Engels (46%)
 3. Nederlands (43%)
 4. Communicatieve vaardigheden (35%)
 5. Servicegerichtheid (15%)
 6. Leidinggeven (15%)
 7. Administratieve werkzaamheden (12%)
 8. Analyseren (11%)
 9. Gastvriendelijkheid (10%)
 10. Aantoonbare rijervaring (10%)
Gerelateerde artikelen