Rabobank schrapt 9000 banen

Rabobank heeft met de aankondiging van haar nieuwe strategie tevens bekend gemaakt 9.000 banen te schrappen de komende twee jaar.

Dat komt boven op de ruim 10.000 banen die eerder al zijn geschrapt. De nieuwe ronde behelst ongeveer een kwart van alle banen die er nog zijn bij de bank. Vooral banen aan de achterkant – de backoffice – zullen verdwijnen door verregaande automatisering. 
Volgens de bank is de nieuwe reorganisatie onder meer nodig vanwege veranderend consumentengedrag. Maar ook door de steeds strengere eisen die toezichthouders aan banken stellen. Ze moeten zelf financieel sterk staan om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. De bank wil het brutoresultaat in 2020 met ruim twee miljard euro verbeteren.
Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, noemt het een historische dag. “Aan de ene kant veranderen we onze governance, aan de andere kant hebben we vandaag onze strategie ontvouwt en toegelicht aan ons personeel. We zullen de komende jaren dichterbij de klanten zijn.” Een historische verandering is volgens Draijer dat lokale banken allemaal hun eigen toezichtfunctie krijgen. “Die vervulden we aan de achterkant, daar kunnen we nu het toezicht verminderen, dat maakt ruimte en tijd vrij voor onze mensen om met de klant bezig te zijn.”

Gerelateerde artikelen