PWC: Aandacht voor ‘leefbare lonen’ groeit vanwege ESG

Lonen stegen in 2021 net zo hard als prijzen
Steeds meer bedrijven willen loon betalen waarvan geleefd kan worden

Het betalen van een loon waar de ontvanger van kan leven, wordt steeds belangrijker voor organisaties en speelt een cruciale rol in duurzaam ondernemen. Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de noodzaak om dit te integreren in hun bredere beloningsstrategie. Dat concludeert PWC uit het onderzoek Global living wage report

  • betaling van leefbare lonen wordt cruciaal voor duurzaam ondernemen
  • 67% van de organisaties ziet betaling van leefbare lonen als prioriteit …
  • … slechts 24% betaalt momenteel leefbare lonen aan al hun werknemers
  • Het concept ‘leefbare lonen’ wordt opgenomen in ESG-strategieën

Groeiend bewustzijn voor noodzaak

Uit recent onderzoek blijkt dat 67% van de organisaties gelooft dat het betalen van leefbare lonen een prioriteit is voor hun bedrijf. Toch betaalt slechts 24% op dit moment daadwerkelijk leefbare lonen aan al hun werknemers wereldwijd. Van de organisaties die momenteel geen leefbaar loon betalen, verwacht 53% dit de komende 5 jaar te gaan doen.

Het groeiende bewustzijn is deels het gevolg van wettelijke vereisten, VN-doelstellingen en de druk van externe belanghebbenden, waaronder investeerders. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Behoefte op globaal niveau

De VN lanceerde in juli een campagne, waarin bedrijven worden opgeroepen om leefbare lonen en inkomens in hun eigen bedrijfvoering en in hun toeleveringsketens te bevorderen. Deze campagne stelt twee doelen: ten eerste, dat 100% van de werknemers binnen organisaties tegen 2030 een leefbaar loon verdient, en ten tweede, om actieplannen op te stellen in samenwerking met aannemers en andere belangrijke stakeholders om leefbare lonen te realiseren.

Leefbaar loon als onderdeel van ESG

Steeds meer organisaties nemen het principe van ‘leefbaar loon’op in hun ESG-strategieën. Dit houdt onder andere in dat zij toeleveringsketens betrekken in hun toezeggingen met betrekking tot leefbare lonen. Ook wordt er gekeken naar manieren om de naleving van leefbare loonvereisten te monitoren. Deze groeiende aandacht is vaak een integraal onderdeel van bredere duurzaamheidsmaatregelen, waarbij sociale kwesties binnen ESG, steeds meer aandacht krijgen.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen