Producentenvertrouwen neemt toe.

Overstappen van Excel naar Power BI?
Nederlandse producenten hebben vertrouwen in de toekomst, Duitse niet.

Het producentenvertrouwen ging van 3,3 in juni naar 3,9 in juli, maakte het CBS vandaag bekend. De ondernemers waren vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid en positiever over hun voorraden.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 met 10,9 de hoogste waarde. In februari 2009 werd met -23,5 de laagste waarde bereikt. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 1,8 procent lager dan in mei 2018. Een maand eerder was de krimp 1 procent. In mei groeide de productie van de elektrische en elektronische industrie het sterkst.

Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten daalde echter in juli sterk. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De daling was de grootste sinds begin 2009. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in mei ruim 4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen