Prijzen PostNL flink omhoog

Prijzen voor verzenden post en pakketten stijgen twee keer zo snel als inflatie.

PostNL maakte bekend dat in 2020 de prijzen flink omhoog gaan, ongeveer twee maal de inflatie. Na de fusie met Sandd was het bekend dat de prijzen zouden gaan stijgen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stond een stijging van 9 procent toe: een verdere stijging kan dan ook verwacht worden.

Een postzegel voor een brief binnen Nederland wordt volgend jaar 4 cent duurder en gaat 91 eurocent kosten, of 4,6 procent meer. Ook het versturen van pakketjes wordt duurder, 4,3 procent. De prijs gaat van 6,95 euro naar 7,25 euro. Een zegel voor het buitenland gaat 1,50 euro kosten, 5 cent meer dan nu. Ook de prijs voor een decemberzegel gaat met 5 cent omhoog, tot 0,82 euro.

PostNL wijst erop dat de prijsstijgingen ruim onder het toegestane maximum blijven. De prijzen voor postbezorging stijgen al jaren. Dat is volgens het bedrijf nodig om de dienst rendabel te houden vanwege de dalende postvolumes. Waarom de pakketten dan ook duurder moeten worden is onduidelijk: die markt groeit namelijk als kool. Trouwens, bij dalende vraag de prijzen verhogen: werkt die oplossing wel in uw branche?

(bron: ANP, FM)

Gerelateerde artikelen