Prijzen Nederland stijgen harder

Consumentenprijzen stegen vorige maand 3 procent, drie keer het EU-gemiddelde.

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 2,8 procent duurder dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS. In juli betaalde de consument 2,5 procent meer dan vorig jaar. De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator voor de inflatie. Bij die laatste tellen alleen ook prijsveranderingen van koopwoningen, industriële producten en aandelen mee.

De prijsstijging volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP), die het CBS ook berekent, was de afgelopen zes jaar niet meer zo hoog als in augustus. Diensten en goederen waren volgens de HICP 3,1 procent duurder dan een jaar eerder, de sterkste toename sinds juli 2013. Sinds begin dit jaar, toen in Nederland het lage btw-tarief en belasting op energie werd verhoogd, ligt de HICP in Nederland beduidend hoger dan in de eurozone. Daar werd een prijsstijging van 1 procent gemeten. Het verschil tussen Nederland en de eurolanden was sinds januari 2002 niet meer zo groot.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data


(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen