Personeelstekort hindert zakelijke dienstverleners steeds meer

De omzet van de zakelijke dienstverleners groeide in 2007 met 10 procent. Daarmee hebben ze voor de tweede achtereenvolgende keer een goed jaar achter de rug. De stemming onder de ondernemers is daarom nog altijd zeer goed, al zwakte deze in de tweede helft van 2007 wat af. Ondernemers ervaren namelijk in toenemende mate een tekort aan arbeidskrachten. Dat meldt het CBS.

Voor de zakelijke dienstverleners was 2007 met een omzetgroei van 10 procent een prima jaar. De groei viel in de laatste twee kwartalen van 2007 wel iets lager uit in vergelijking met de eerste twee kwartalen.

De uitzendbureaus, de computerservicebureaus en de economische dienstverleners leverden de grootste bijdrage aan het groeicijfer. De reclamebureaus echter sloten het jaar af met een omzetdaling van 1 procent. Ook in 2006 bleven ze al achter bij de overige zakelijke dienstverleners, al werd toen wel nog een bescheiden omzetgroei van 0,4 procent gehaald.

Ook de stemming onder de ondernemers was in 2007 opperbest. Zowel hun oordeel over het economisch klimaat als over de orderontvangsten bereikten in de eerste helft van 2007 een hoogste waarde. Sindsdien zwakte de tevredenheid langzaam af.

Ondernemers gaven in de loop van 2007 in toenemende mate aan dat een personeelstekort hun zakelijke activiteiten belemmerde. Begin 2006 gaf ongeveer 15 procent van de ondernemers dit aan. In de tweede helft van 2007 was dit gestegen naar circa 40 procent. In de computerservicebranche en de uitzendbranche gaven zelfs meer dan de helft van ondernemers deze belemmering op.

Het aantal openstaande vacatures bij de zakelijke dienstverleners is vorig jaar verder opgelopen. Eind 2007 stonden er 48 duizend vacatures open. Dat zijn er 5 duizend meer dan een jaar eerder.

De zakelijke dienstverleners hebben in 2007 een grote bijdrage geleverd aan de werkgelegenheid. Met 193 duizend nieuwe vacatures waren zij goed voor meer dan 18 procent van het totaal aantal ontstane vacatures. Dit aantal was wel lager dan een jaar eerder toen nog 199 duizend vacatures ontstonden.

 

Gerelateerde artikelen