Pensioenfondsen voeren uitkeringen op

Soepeler regels maken dat de pensioenen omhooggaan.

Pensioenfonds PME gaat in juli de pensioenen verhogen. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het fonds voor werknemers uit de metaal- en technologiesector dit doet. De verhoging, met bijna 1,3 procent, is mogelijk gemaakt door een versoepeling van de financiële spelregels voor pensioenfondsen die per 1 juli ingaat. PME beheert de pensioenen voor ruim 600.000 mensen.

Volgens de versoepelde regels hoeven pensioenfondsen vanaf juli nog maar 1,05 euro per beloofde euro pensioen in kas te houden. Dat is nu nog 1,10 euro per toegezegde euro aan pensioen. De lat voor het verhogen van de pensioenen is verlaagd in de aanloop naar een nieuw pensioenstelsel. PME had eind mei 1,07 euro per uit te keren euro.

De hogere rentes op de financiële markten hebben de staat van de pensioenfondsen ook geholpen. Als de rentes oplopen, hoeven de fondsen minder geld in kas te houden om de uitbetaling van de oudedagsvoorziening te kunnen garanderen.

De laatste tijd laten veel meer pensioenfondsen de teugels vieren. Uit een inventarisatie van Pensioen Pro blijkt dat meer dan twintig pensioenfondsen meer dan drie procent hebben geïndexeerd dit jaar. De pensioenfondsen van ABN Amro, Shell en Philips hebben meer dan vijf procent geïndexeerd voor het jaar 2022. In totaal verlenen ten minste 21 fondsen met een dekkingsgraad van 125 procent of hoger een toeslag van drie procent of meer.

De top drie bestaat uit Shell met een toeslag van 5,7 procent (waarvan 0,7% inhaalindexatie), ABN Amro met 6,4 procent en Philips, dat de pensioenuitkeringen indexeerde met 7,4 procent.

Alle drie de fondsen hebben een beleidsdekkingsgraad die volledige indexatie mogelijk maakt. Philips verleende toeslag op basis van een dekkingsgraad van 125,8 procent, Shell deed dat bij 127,5 procent en ABN AMRO zat op 134 procent.

 

Gerelateerde artikelen