Patrick Verwijmeren wint eerste CFO-scriptieprijs

fallback
Met zijn scriptie over de invloed van de IFRS op gedragingen heeft Patrick Verwijmeren (ErasmusUniversiteit) de CFO-scriptieprijs 2005 in de wacht gesleept. De prijs bestaat uit een bedrag van 3.000 Euro, een redactioneel stuk in Chief Financial Officer Magazine, een lunch met Tom de Swaan van ABN AMRO en een dag meelopen met de bestuursvoorzitter van Conquaestor. De uitreiking door CFO of the Year 2005 (categorie niet-beursgenoteerd) Peter van Dongen CFO van Audax vond gisteren plaats op het vierde jaarcongres Financieel Management, ofwel de CFO Day.

De Jury is tot de keuze voor de scriptie van Patrick Verwijmeren over IFRS gekomen omdat: IFRS een actueel onderwerp is, zijn inzichten en vergelijkingen tussen huidige en nieuwe regelgeving interessant zijn en vernieuwend, de conclusies gebaseerd zijn op empirisch onderzoek, zich hiermee onderscheidend van anderen omdat het geen casestudie betreft. Zijn conclusies en aanbevelingen zijn vervolgens goed onderbouwd en kunnen breed worden geïnterpreteerd. De auteur toonde zich daarnaast eigenwijs en was kritisch ten opzichte van eerder uitgevoerd onderzoek van Ernst & Young. De resultaten hiervan heeft hij in zijn eigen onderzoek recht gezet en uitgebreid.

Verwijmeren waande zich al even grootverdiener toen hij de vraag wat hij met het geldbedrag ging doen, beantwoordde met: “een avondje stappen”. In werkelijkheid kan hij het geld heel goed gebruiken voor zijn vakantie naar Egypte. Verwijmeren leerde tijdens de CFO-day de overige genomineerden kennen en zag zijn kansen slinken. “Mijn scriptie moest het opnemen tegen een aantal postdoctorale scripties. Dan verwacht je vooraf niet meteen tot de grootste kanshebbers te horen”.

Anderzijds kwam hij er tijdens de CFO-day achter dat zijn onderwerp wel degelijk relevant is voor de CFO. Dit was voor de jury een zwaarwegend beoordelingscriterium. “De lezing van Constant Korthout, CFO van Robeco over Planning & Control raakte inhoudelijk de kern van mijn scriptie. Het was bijna alsof mijn eigen scriptie werd voorgelezen”.

Verwijmeren is blij met de 3000 euro, maar zegt de ontmoetingen met Tom de Swaan en de bestuursvoorzitter van Conquaestor nog waardevoller te vinden. “De mogelijkheden om met deze mensen in gesprek te komen, dienen zich niet elke dag aan”. Verwijmeren heeft ook al een idee waar hij het met Tom de Swaan over wil hebben. “Ik doe momenteel promotieonderzoek naar kapitaalstructuren. Daar wil ik hem wel een paar vragen over stellen”.

Gerelateerde artikelen