Overheid opent jacht op misbruikers coronasteun

Deurwaarders leggen beslag op bezittingen van vierhonderd bedrijven.

De overheid heeft deze week de gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van vierhonderd bedrijven die misbruik hebben gemaakt van coronasteunregeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die voor de overheid alles rond de coronasteun regelt. Na onderzoek en overleg met opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie heeft RVO aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik, aldus de toelichting. Er is tijdelijk beslag gelegd op de bankrekeningen van de bedrijven waartegen aangifte is gedaan. Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt.

Hoeveel geld er met het misbruik is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. De TVL wordt verstrekt aan ondernemers en zzp’ers die meer dan dertig procent omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Tot nu toe is in totaal voor 3,5 miljard euro subsidie toegekend.

De beslaglegging volgt op signalen over misbruik eerder dit jaar en is een van de stappen die de RVO zet om misbruik van de TVL te bestrijden. Komende tijd zullen meer stappen volgen, laat de Rijksdienst weten. RVO hoopt op deze manier nog een deel van de onterecht uitbetaalde subsidies terug te kunnen krijgen. De komende weken volgen naar verwachting ook nog meer beslagleggingen.

Als de RVO een vermoeden heeft dat er sprake is van misbruik wordt er altijd aangifte gedaan, benadrukt de organisatie. Inmiddels is er op een totaal van 241.000 subsidieaanvragen 1133 keer aangifte gedaan en zijn 679 van de 206.000 verleende subsidies ingetrokken wegens misbruik. Het grootste deel van de pogingen tot misbruik zou al stranden op de uitgebreide controles vooraf.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen