Overheid in trek bij financials

Dankzij de aanhoudende financiële crisis is de overheid populairder geworden als werkgever. Het aantal sollicitaties op vacatures voor financiële functies is al meer dan verdubbeld. Dat zegt Jaap Uijlenbroek, de hoogste ambtenaar verantwoordelijk voor de werving van overheidspersoneel.

Een functie als ambtenaar wint flink aan populariteit, blijkt uit cijfers van Intelligence Group. Het aantal Nederlanders dat de overheid aantrekkelijk vindt als werkgever, steeg in oktober met 30 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

‘We merken dat we steeds meer aanbod hebben om uit te kiezen’, aldus Uijlenbroek. ‘De grootste stijging zien we bij financiële functies. Ik verwacht dat bij de overige vacatures binnenkort hetzelfde gebeurt’.

Uit angst voor de gevolgen van de financiële crisis gaan werknemers op zoek naar zekerheid. De overheid zien zij als veilige haven, zegt Fans Hoek van werving- en selectiebureau Michael Page. ‘Mensen schrikken als ze horen dat hun werkgever de Sinterklaas- of Kerstviering afblaast. Dan gaan ze om zich heen kijken.’

Voor de overheid – die kampt met oplopend personeelstekort door de vergrijzing – is deze trend positief te noemen. Toch gebeurt het ook regelmatig dat sollicitanten uit het bedrijfsleven erachter komen dat de overheidscultuur niet bij hen past. Hoek denkt dan ook niet dat er sprake is van een mentaliteitsverandering. ‘Werknemers gaan niet massaal op zoek naar werk met inhoud en maatschappelijke relevantie. Ze willen gewoon zekerheid.’

Gerelateerde artikelen