Overheden jagen op financieel talent

Al jaren worstelen gemeenten met dit probleem. In augustus 2008 bleek uit onderzoek stond het probleem van het vinden en houden van financieel economisch personeel op de derde plek. Toch wordt er getwijfeld of de publieke sector lang zal kunnen genieten van de inzinking op de financiële arbeidsmarkt.

Het tekort aan financieel specialisten is namelijk chronisch. De opleidingen leveren nu eenmaal te weinig financieel talent aan. Bovendien is de arbeidsmarkt voor financieel personeel minder ontspannen dan het lijkt. De beschikbaarheid van financieel personeel is de laatste tijd wel toegenomen (20%) maar het gaat niet om mensen die geen baan hebben.

Ze werken allemaal, maar bouwen zekerheid in door te informeren naar andere banen, voor het geval die van hen vervallen. Dat betekent dus niet dat ze ook daadwerkelijk beschikbaar komen. Toch profiteren niet alle overheidswerkgevers van de thans relatief ontspannen financiële arbeidsmarkt.

Met name de kleinere gemeenten hebben weinig kansen om goed personeel te vinden. Dat heeft een imago-oorzaak en de verdiensten bij kleinere gemeenten zijn blijkbaar niet hoog genoeg. Des te meer redenen voor gemeenten om hun zittend personeel te koesteren. Investeren in eigen personeel is dan ook noodzaak.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen