Organisaties zoeken financieel talent over de grens

AFM wil Europees toezicht op beursfondsen
Internationaal werven gebeurt niet alleen meer bij de grote bedrijven, maar nu ook bij MKB-organisaties.

De vraag naar financiële professionals in Nederland was in het tweede kwartaal van 2022 ruim 48 procent hoger dan een jaar eerder, meldt onderzoeks- en databedrijf Jobfeed.

Volgens Rian van den Luitgaarden, Managing Consultant bij werving- en selectiebureau Robert Walters, komt deze explosieve groei voornamelijk door de nasleep van covid-19. Organisaties waren lange tijd voorzichtig, maar zijn nu massaal aan het werven. Vooral de vraag naar controllers is groot, omdat organisaties in de coronacrisis gemerkt hebben hoe belangrijk financial en business control zijn voor risico- en kostenbeheersing. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er ruim 54 procent meer vacatures voor controllers dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. “De mensen om die plekken te vullen zijn echt nauwelijks meer te vinden”, aldus Van den Luitgaarden.

Internationaal werven gebeurt ook echt niet alleen meer bij de grote bedrijven. Enkele jaren geleden gebeurde het vrijwel nooit dat MKB-organisaties actief kandidaten in het buitenland benaderden. Van den Luitgaarden: “Het was ondenkbaar dat een typisch familiebedrijf een financieel directeur uit Singapore over liet vliegen. Nu gebeurt dit regelmatig. De meeste kandidaten zijn afkomstig uit landen als Zuid-Afrika, Korea en de Verenigde Staten.”

Natuurlijk moeten er meer zaken geregeld worden als gekozen wordt voor een kandidaat uit het buitenland. Zo moet je rekening houden met zaken als huisvesting, visa, belastingen en vliegtickets die betaald moeten worden, misschien ook voor zijn of haar gezin.

Ondanks de genoemde hindernissen levert het bedrijven veel op om in expats te investeren. “Nederlandse organisaties profiteren van de 30%-regeling. Daarnaast vinden veel expats het onderhandelen over een hoger salaris over betere arbeidsvoorwaarden onnodig, aangezien zij er in Nederland in vele opzichten al op vooruit gaan”, aldus Van den Luitgaarden. “Ze stellen zekerheid boven hun groeiambitie.”

Het blijft natuurlijk wikken en wegen voor organisaties, maar ze worden zich steeds meer bewust van alle voordelen die expats met zich meebrengen. Eén ding is zeker: het financiële landschap wordt de komende jaren een stuk internationaler.

Gerelateerde artikelen