Oracle voorspelt 10 uitdagingen voor financial controller

De toekomst van de financial controller

Terwijl bedrijven hun activiteiten uitbreiden, internationale zakelijke kansen najagen en steeds meer vertrouwen op gegevens en technologie, verandert ook de rol van de financieel controller. Dat schrijft Oracle’s senior product marketing manager Rami Ali in een artikel op de website van de Amerikaanse IT-reus.

Voorheen werden controllers beschouwd als het hoofd van de boekhouding en belast met het toezicht op de dagelijkse financiële operaties maar tegenwoordig zijn financial controllers betrokken bij strategische planning en besluitvorming. Ze worden daarom geacht bekend te zijn met boekhoud- en financiële rapportagesystemen, een solide achtergrond te hebben in gegevensanalyse en sterke leiderschapsvaardigheden, zakelijk inzicht en communicatieve vaardigheden te bezitten.

Oracle geeft een overzicht van 10 van de meest dringende uitdagingen waar financiële controllers mee te maken hebben en wat ze kunnen doen om ze te overwinnen.

1. Verspreide werknemers: Met veel medewerkers die op afstand werken of op verschillende tijdstippen gezamenlijk aanwezig zijn, kan het moeilijk zijn om een goedwerkend financial controllingteam op te bouwen, effectief te communiceren en minder ervaren personeel te begeleiden.

Het gebruik van een gecentraliseerd bedrijfssysteem, zoals een enterprise resource planning (ERP), kan helpen bij het beheer van een verspreid werkend team. Veel ERP-systemen bevatten namelijk workflow-tools om knelpunten te achterhalen, data te ontsluiten en inzicht te geven in de werklast en productiviteit van een team.

2. Evoluerende technologie: Financiële controllers moeten niet alleen experts zijn in het financiële plannings- en rapportageproces, maar ook sterke technologische vaardigheden hebben. Technologieën zoals automatisering, geavanceerde analyses, machine learning en kunstmatige intelligentie worden steeds belangrijker voor boekhouding en financiën en dus voor controlling.

Het gebruik van deze geavanceerde technologieën kan financiële controllers helpen om gegevens in realtime te analyseren en om te zetten in waardevolle zakelijke inzichten. Ze kunnen ook helpen bij het automatiseren van handmatige taken en financiële controllers in staat stellen zich te richten op strategische activiteiten.

3. Toegankelijkheid van gegevens: Organisaties verzamelen steeds meer gegevens, maar het beheren van deze gegevens voor concurrentievoordeel kan een uitdaging zijn voor finance controllers.

Financiële controllers kunnen adviseren bij het standaardiseren van gegevens over afdelingen heen, pleiten voor een flexibele architectuur en technologieën zoals machine learning gebruiken om gegevens van hoge kwaliteit te produceren.

4. Data: Financiële controllers moeten niet alleen effectief communiceren, maar ook financiële rapporten en complexe concepten vertalen naar begrijpelijke taal voor belanghebbenden.

Het gebruik van data dashboards en andere financiële tools kan helpen bij het analyseren en neerzetten van het databeeld en het versterken van zakelijke relaties. [Artikel gaat verder na de volgende redactie]


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


5. Mondiale expansie: Het uitbreiden naar internationale markten brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder belasting- en regelgevingsvereisten.

Het gebruik van software met ondersteuning voor meerdere valuta’s, belastingregels en rapportagevereisten over geografische locaties door controlling, kan helpen bij het beheren van de complexiteit van internationale expansie.

6. Veranderende bedrijfsmodellen: Bedrijven veranderen hun bedrijfsmodellen om zich aan te passen aan de snel evoluerende zakelijke omgeving.

Flexibele technologieoplossingen kunnen financiële controllers helpen om concurrerend te blijven in een veranderend landschap.

7. Talentbehoud en ontwikkeling: Het behouden van getalenteerde medewerkers is een topprioriteit voor financiële controllers.

Het implementeren van strategieën voor talentbehoud, zoals gestroomlijnde onboarding-processen en mentorprogramma’s, kan helpen bij het verbeteren van het personeelsbehoud.

8. Bijscholing: Financiële controllers moeten hun eigen vaardigheden bijwerken om relevant te blijven.

Het zoeken naar trainings- en certificeringsmogelijkheden kan financiële controllers helpen om nieuwe vaardigheden te verwerven en hun carrière te bevorderen.

9. Beveiliging: Zorgen over gegevens- en privacyinbreuken zijn belangrijk voor financiële controllers.

Het bevorderen van een cloudgebaseerde technologiestrategie kan helpen bij het verminderen van de beveiligingsrisico’s voor financial controllers.

10. Robotprocesautomatisering (RPA): RPA verwijst naar geavanceerde software die taken kan automatiseren die voorheen menselijke interventie vereisten.

Financiële controllers kunnen een belangrijke rol spelen in het implementeren van RPA-programma’s en ervoor zorgen dat ze goed worden benut om financiële en boekhoudprocessen te optimaliseren.


Overheid, klanten, keten(partners) en rest van maatschappij verwachten dat bedrijven komende jaren duurzamer, sociaal bewuster en integer bestuurd worden. Vanwege een tekort aan kennis & kunde over de toepassing van deze uiteenlopende ESG-normen, staan bedrijven voor uitdagingen die alleen aangepakt kunnen worden door werknemers op te leiden en bedrijfsbestuurders te informeren en te trainen -al dan niet in de vertrouwde beslotenheid van een netwerk. NBA Opleidingen, Sijthoff Educatie en het Amsterdam Institute of Finance bieden hiervoor zowel ééndaagse als méérdaagse (online en locatie) trainingen, opleidingen en cursussen die door gerenommeerde docenten uit binnen en buitenland verzorgd worden. Meld uzelf of uw personeel daarom nu aan voor informatie over de vele mogelijkheden, zodat u de regelgeving en concurrentie voor blijft.


 

Gerelateerde artikelen