Optimaliseer uw bedrijfsplanning: budgettering en forcasting

Volgens onderzoek van het gerenommeerde research instituut BARC is door de financiële crisis het belang van budgetteren en forecasting sterk toegenomen.

69 Procent van de ondervraagden geeft de hoogste prioriteit aan het planningsproces. Het planningsproces blijft zelden meer dan een jaar stabiel, 49 procent past de planning daarom minstens ieder half jaar aan. In veel ondernemingen is het planningsproces sterk georiënteerd op de afgelopen perioden. De voorspellende waarde van de planning is daardoor gering. Bovendien is het integreren en afstemmen van de verschillende budgets foutgevoelig en tijdrovend. Praktische maatregelen voor verbetering liggen voor de hand. Ook de gebruikte tools, vaak alleen spreadsheets, kunt u kritisch onder de loep leggen. Het optimaliseren van uw software maakt uw planningsproces in korte tijd beter en eenvoudiger.
Vijf tips
1. Zorg voor duidelijke top-down doelstellingen;
Door gedetailleerde richtlijnen voor te schrijven en duidelijke top-down doelstellingen aan te geven, wordt het planningsproces gestructureerd opgesteld.
 
2. Werk met geconsolideerde gegevens;
Bespaar veel tijd door een database aan te maken waarin alle benodigde gegevens worden verzameld. Automatische gegevensoverdracht tussen verschillende databases zorgt voor een efficiënt proces en vermindert het gevaar op verschillen. Extra winstpunt is dat dit een betrouwbare gegevensbasis oplevert, zodat er ‘één versie van de waarheid’ ontstaat.
   
3. Focus op de belangrijkste onderwerpen;
Vereenvoudig uw planning door te focussen op de belangrijkste posities van kosten en opbrengsten. Laat posities die van weinig betekenis zijn uit beeld verdwijnen en leg de nadruk op beïnvloedbare posities. De budgethouder heeft zo een beter inzicht in de te verwachten ontwikkelingen. 
______________________________________________________________________________
Zoekt u naar manieren om in onzekere tijden budgetten en forecasting sneller, lichter en betrouwbaarder te maken? Met de tweedaagse cursus Effectief Forecasten verbetert u uw planningsprocessen. klik hier voor meer informatie en aanmelden. 
______________________________________________________________________________ 
4. Maak prognoses in korte tijdsintervallen; 
Regelmatige prognoses zorgen voor een voorspelling met een hogere betrouwbaarheid. Deze zogenaamde rolling forecasts zijn opgesteld op basis van een overzichtelijke set gegevens en zorgen voor een sterkere verbinding tussen de strategische en operationele planning.
   
5. Gebruik geïntegreerde rekenlogica;
Bijna iedere wijziging in de planning heeft direct invloed op één of meer andere posities. Een verandering van bijvoorbeeld de omzet zorgt voor een wijziging van de inkoopwaarde, provisies en andere variabele kosten. Daarnaast wijzigen hierdoor de voorraad-, debiteuren- en crediteurenposities. Als het rekenmodel een integraal onderdeel van het systeem is, bespaart u veel werk en verkleint u de kans op fouten.
Het onderzoek van BARC toont ook aan dat ondernemingen die hun planning met een spreadsheet uitvoeren minder tevreden zijn dan ondernemingen die met professionele planningstools werken. De belangrijkste oorzaken zijn de ontbrekende consistentie van de gegevens en de foutgevoeligheid van spreadsheets.
Bron: Ten Solutions

Gerelateerde artikelen