Opkomst AI raakt werkgelegenheid

Volgens Goldman Sachs zijn 300 miljoen banen in gevaar door de AI-golf met onder andere ChatGPT. Op de langere termijn is herstel mogelijk.

Zo’n 300 miljoen fulltime banen over de hele wereld zouden op een of andere manier geautomatiseerd kunnen worden door de nieuwste golf van kunstmatige intelligentie die platforms zoals ChatGPT heeft voortgebracht, aldus economen van Goldman Sachs. In een rapport dat eind maart uitkwam voorspelden ze dat 18% van het werk wereldwijd geautomatiseerd zou kunnen worden, waarbij de effecten dieper gevoeld worden in geavanceerde economieën dan in opkomende markten.
Dat komt deels omdat witte-boordenwerkers meer risico lopen dan handarbeiders. Administratieve medewerkers en advocaten worden naar verwachting het meest getroffen, aldus de economen. Voor werknemers met een fysiek veeleisend beroep en buitenwerkers die bijvoorbeeld bouw- en reparatiewerkzaamheden doen, zullen de effecten relatief gering zijn.

Technologie achter ChatGTP
In de Verenigde Staten en Europa zou ongeveer twee derde van de huidige banen ‘in zekere mate blootgesteld zijn aan AI-automatisering, en tot een kwart van al het werk zou volledig door AI kunnen worden gedaan, schat de bank. Als generatieve kunstmatige intelligentie ‘levert op zijn beloofde mogelijkheden, kan de arbeidsmarkt aanzienlijke verstoringen ondergaan’, schreven de economen. De term verwijst naar de technologie achter ChatGPT, de chat bot-sensatie die de wereld heeft veroverd.

ChatGPT, dat vragen kan beantwoorden en essays kan schrijven, heeft al veel bedrijven aangespoord om opnieuw na te denken over hoe mensen elke dag zouden moeten werken.Afgelopen maand onthulde de OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, de nieuwste versie van de software achter de bot, GPT-4. Het platform heeft snel indruk gemaakt op vroege gebruikers vanwege zijn vermogen om coderen te vereenvoudigen, snel een website te maken vanuit een eenvoudige schets en examens af te leggen en daarbij hoge cijfers te halen. Daarnaast heeft een snel groeiend aantal bedrijven een overeenkomst gesloten met OpenAI om ChatGPT in licentie te mogen gebruiken.

Werkgelegenheidsgroei op lange termijn
Verdere toepassing van dergelijke AI zal waarschijnlijk leiden tot banenverlies, schreven de economen van Goldman Sachs. Maar ze merkten daarbij op dat technologische innovatie die aanvankelijk werknemers verdringt, historisch gezien op de lange termijn ook werkgelegenheidsgroei heeft gecreëerd.Hoewel veel werk dus helemaal of gedeeltelijk kan verdwijnen, zou breed gebruik van AI uiteindelijk de arbeidsproductiviteit moeten kunnen verhogen – en het wereldwijde bbp jaarlijks met 7% kunnen verhogen over een periode van 10 jaar, aldus Goldman Sachs.

‘Hoewel de impact van AI op de arbeidsmarkt waarschijnlijk significant zal zijn, zijn de meeste banen en industrieën slechts gedeeltelijk blootgesteld aan automatisering en zullen dus waarschijnlijk eerder aangevuld dan vervangen worden door AI’, voegden de economen eraan toe. ‘De meeste werknemers zijn werkzaam in beroepen die gedeeltelijk zijn blootgesteld aan AI-automatisering en zullen na de adoptie van AI waarschijnlijk ten minste een deel van hun vrijgekomen capaciteit toepassen op productieve activiteiten die de output verhogen.’

Van de Amerikaanse werknemers die naar verwachting worden getroffen, kan bijvoorbeeld 25% tot 50% van hun werk worden geautomatiseerd, voegden de onderzoekers eraan toe. ‘De combinatie van aanzienlijke besparingen op arbeidskosten, nieuwe banencreatie en een productiviteit boost voor niet-vervangen werknemers, verhoogt de mogelijkheid van een arbeidsproductiviteitsboom zoals die volgde op de opkomst van eerdere algemeen gebruikte technologieën zoals de elektromotor en personal computer.’

Door Tony de Bree. Hij is auteur van ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie‘, ‘Overlevingsstrategie voor startups‘ en ‘De scale-up blueprint’. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC’s en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.
Gerelateerde artikelen