Op je hoede! Matthijs Lusse controller van het jaar 2005

fallback
Even twijfelde Matthijs Lusse, group controller bij Wolters Kluwer, of hij de bijeenkomst in Barcelona moest verlaten om naar de verkiezing van de controller van het jaar te gaan. Zijn beslissing toch te gaan was de juiste. Tijdens het tweede jaarcongres controlling werd Lusse verkozen tot controller van het jaar.

Tijdens divere workshops, presentaties en discussies troffen controllers en andere financials elkaar op 15 september in Noordwijk. ‘Lastige accountants’, ‘ beter communiceren’ of ‘maak een vuist’. De aanwezige financials hadden volop keuze tijdens het jaarcongres.

Ogen open
Ook Steven Schuit, advocaat bij Allen & Overy en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, gaf zijn visie op het vakgebied. Controller, wees op je hoede! Dat was de strekking van zijn verhaal, verwijzend naar boekhoudschandalen als die bij Ahold en de bouwfraude. Schuit riep de controllers op het geweten van de organisatie te blijven. ‘Wil Schuit ons bang maken? Nee, maar wel de ogen openen’, stelde hij.

Communicatie
Communicatie stond centraal op 15 september. Dat de rol van de controller allang niet meer puur een cijfermatige is, staat vast. Analyseren, meten met de juiste parameters, sturen. Dat zijn de taken van de nieuwe controller. De communicatie naar accountants, medewerkers, maar ook naar de directie is daarin essentieel. Acceptatie van veranderingen staat of valt bij goede communicatie. Zo wisten ook de twaalf genomineerden.

Genomineerden
In totaal werden twaalf controllers genomineerd. Allen bij zeer verschillende werkgevers. Fontys hogeschool, Heineken, ING groep. Zomaar een aantal organisaties die controllers hebben met een uitzonderlijke manier van werken. Zo ook Wolters Kluwer. De visie en de aanpak van Matthijs Lusse overtuigde de jury. Hij mag zich daarom ‘controller van het jaar’ noemen.


Bekijk de powerpointpresentaties van het Jaarcongres Controlling

Gerelateerde artikelen