Onmogelijk of niet: de multi-inzetbare controller als de nieuwe financial?

excelleren als business partner
Flexibiliteit is waar het om draait tegenwoordig. Dit begrip komt in vele onderzoeken en interviews naar voren als het gaat om financials en bij het sturen van organisaties. Beter inspelen op marktontwikkelingen, sneller aanpassen aan nieuwe technieken en beter de prestaties van een bedrijf kunnen voorspellen. Niet afwachten, maar kansen zien en actie nemen. Adviseren in plaats van registeren...

De eisen van een organisatie aan een financial zijn hoog. Traditioneel gezien zijn financials geen flexibele werknemers, zij moeten zich tenslotte houden aan bepaalde regelgeving en vaste processen. Hoe kan een financial zich toch zo ontwikkelen dat hij of zij een multi inzetbare medewerker wordt die waarde toevoegt aan de organisatie? In deze blog een aantal voordelen en praktijk ervaringen die kunnen helpen bij het realiseren van deze ontwikkeling.
Wat is nu eigenlijk een flexibele financial? Dat is een medewerker die op meerdere plekken in de organisatie inzetbaar is gedurende het jaar of zelfs de maand. Deze medewerker springt in en ondersteunt op de plekken waar het op dat moment het meest nodig is. Geen vaste indeling meer, maar flexibel meebewegen met de behoefte van de organisatie. 
Financiële afdelingen worden over het algemeen steeds kleiner. Dit komt omdat een deel van het werk efficiënter is gemaakt en veelal ondergebracht in een shared service center. De financials aan de business kant moeten hierdoor dus meerdere aspecten van het financiële vak onder de knie hebben maar ook de organisatie goed kennen. Tevens is basis kennis van accounting processen ook nog steeds nodig.
__________________________________________________________________________________

Volg een van de succesvolle controllersopleidingen

Bent u de volgende business controller? Volg de opleiding Certified Business Controller.
Wilt u als controller doorgroeien? Volg de training Controller als Businesspartner.
Het vak van de controller in vijf dagen. Volg de opleiding Controller in een Week.
___________________________________________________________________________________

Hoe lastig de transitie van traditionele financial naar flexibele financial ook is, voordelen heeft het zeker. Het grootste voordeel is natuurlijk dat deze medewerker een zeer brede kennis op doet van de organisatie en de processen.  Een medewerker die werkt binnen een business unit, maar daarnaast ook ondersteunt bij bijvoorbeeld corporate control, kan het hele financiële proces binnen een organisatie beter begrijpen en dit zo soepel mogelijk laten verlopen. Geen hokjes denken meer maar een breed inzicht. 
Dit zal ook als gevolg hebben dat samenwerken tussen verschillende financiële afdelingen beter zal gaan, omdat er kennis en begrip is van elkaars werkzaamheden. Communicatie onderling speelt ook een belangrijke rol. Tevens kunnen werknemers makkelijker elkaars werk overnemen bij ziekte of vakantie en dit zal de continuïteit van het werk ten goede komen. 
De praktijk laat zien dat flexibiliteit niet makkelijk is, dit is vaak een lang proces, maar wel erg waardevol voor een organisatie. Bijvoorbeeld een medewerker die als business controller werkzaam is, maar daarnaast ook ondersteunt bij de afdeling corporate control. Deze medewerker snapt hoe een jaarrekening tot stand komt en hoe belangrijk juist en tijdig rapporteren is. 
De link tussen het maandafsluiting proces en het tot stand komen van de jaarrekening is dan veel beter te leggen. In veel gevallen leidt het ook nog tot mooie procesverbeteringen. Andere combinaties tussen bijvoorbeeld de fiscale afdeling of de salarisadministratie en business control kunnen ook leiden tot nieuwe inzichten en waardevolle procesverbeteringen.

Gerelateerde artikelen