Onderzoek: ‘ESG due diligence is bij overname nog onderontwikkeld’

Wat zijn de trends en verwachtingen voor 2024 in M&A?

Ruim 55% van de M&A-professionals in Nederland verwacht volgend jaar een stijging van het dealvolume verwacht. Dat blijkt uit het jaarlijkse M&A Trendonderzoek 2024 van MenA en Ansarada.

  • 55% van Nederlandse M&A professionals verwacht in 2024 stijging van het dealvolume.
  • in Europa meer ‘distressed’ deals verwacht
  • overeenstemming over prijs en waardering wordt in 2024 moeilijk
  • Volgens 92% van dealmakers worden ESG-prestaties steeds belangrijker bij transacties
  • ESG due diligence is nog niet volledig ontwikkeld vanwege de moeilijkheid van metingen en rapportage

In vergelijking met vorig jaar, toen slechts 18% van de dealmakers een kleine stijging voorzag en niemand een sterke stijging verwachtte, toont de M&A-gemeenschap voor 2024 meer vertrouwen.

Privaye Equity als aanjager

Private equity buy & build-activiteiten worden gezien als een belangrijke drijfveer voor de M&A-markt, en de top 6 factoren voor deals zijn onder andere consolidatie, het verwerven van nieuwe producten/innovaties en het aantrekken van talent. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Meer ‘distressed’ overnames verwacht

Een andere opvallende trend is de verwachting dat er in Europa meer ‘distressed’ overnames zullen plaatsvinden, aangezien bedrijven worstelen met hoge rentelasten en de terugbetaling van Covid-19 leningen. Bovendien zal het bereiken van overeenstemming over prijzen en waarderingen naar verwachting het moeilijkste onderdeel van het overnameproces in het komende jaar zijn. Het onderzoek laat ook zien dat ESG-factoren steeds belangrijker worden bij transacties, hoewel ESG due diligence nog niet volledig is ontwikkeld vanwege de uitdagingen op het gebied van dataverzameling en -kwaliteit.

VS en VK zullen in 2024 dominant zijn

De voorspellingen wijzen er ook op dat cross-border acquisities waarschijnlijk zullen worden gedomineerd door partijen uit de Verenigde Staten en Duitsland, terwijl Nederlandse bedrijven voornamelijk in Europa uitbreiden. Duitsland en België worden genoemd als favoriete landen om te ‘shoppen’, terwijl Scandinavië ook als interessant wordt beschouwd vanwege de vergelijkbare zakelijke cultuur.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen