Nieuwe CFO Shell uit eigen gelederen

Olieconcern Shell benoemt Simon Henry tot nieuwe financieel topman. Henry volgt de Zwitser Peter Voser op, die na het aftreden van de huidige bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer per 1 juli de hoogste baas wordt bij Shell.

Het olieconcern maakte vandaag bekend de benoeming van Henry voor te leggen aan de aandeelhouders tijdens de vergadering in mei. De Brit Henry kwam in 1982 in dienst bij Shell als ingenieur bij een Britse raffinaderij. Momenteel is de Brit de financiële baas van de divisie exploratie en productie, het belangrijkste onderdeel binnen het Nederlands-Britse concern.

Met de benoeming van Henry komt een einde aan de traditionele verdeling van de hoogste functies bij het olieconcern tussen Britten en Nederlanders. Eind vorig jaar benoemde het concern de Amerikaan Mark Williams tot nieuwe benzinebaas (divisie olieproducten). Williams volgde de Nederlander Rob Routs op, die het concern onlangs verliet na 37 jaar dienst.

Op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag bestaat het uitvoerend bestuur verder uit de Brit Malcolm Brinded (divisie oliewinning) en de Amerikaanse Linda Cook (divisie gas en elektriciteit).

Sinds de fusie tussen het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport & Trading in 1907 was het gebruikelijk bij Shell dat de hoogste functies werden verdeeld tussen Nederlanders en Britten. Dit had te maken met de tweeledige organisatiestructuur van de onderneming, namelijk een Britse en Nederlandse tak.

Gerelateerde artikelen