Nederlanders meest positief

Nederlander vindt reizen en auto's belangrijker dan financiele zekerheid.

Nederlanders zijn het meest optimistische volk van Europa en kijken samen met de Denen het meest positief richting de toekomst. Nederlanders zijn vooral tevreden over hun persoonlijke veiligheid, onderwijs, werk en hun arbeidsomstandigheden. Ze voelen zich niet kwetsbaar voor de grilligheden van het leven. Waar gemiddeld wereldwijd 72 procent van de respondenten zich zorgen maakt over verlies van inkomen, maakt slechts 49 procent van de Nederlandse respondenten zich hier zorgen over.

Maar liefst 86 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de toekomst. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 74 procent en van de Europeanen kijkt 71 procent positief richting de toekomst; Italianen (52 procent) en Polen (59 procent) hebben het minste vertrouwen in de toekomst. Deze resultaten komen voort uit een onderzoek in opdracht van BNP Paribas Cardif in 26 landen. In totaal hebben meer dan 26.000 personen aan het onderzoek deelgenomen.

73 procent van de ondervraagde Nederlanders heeft een vakantie of het maken van een reis als plan voor de toekomst. Daarnaast zijn de aankoop van een auto en producten voor het huis het meest populair.  De meeste respondenten hebben voor het realiseren van deze plannen geld opzij gezet. Leningen worden voornamelijk afgesloten bij de aankoop van een huis, een verbouwing of in enkele gevallen de aankoop van een auto. Nederlanders voelen zich goed beschermd (85 procent) en amper de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over onvoorziene omstandigheden, zoals overlijden, een chronische ziekte of een ernstige aandoening. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 61 procent. Slechts 37 procent van de Nederlandse respondenten overweegt een verzekering af te sluiten die ze beschermd tegen onvoorziene (levens)omstandigheden. Dit is de laagste score van de deelnemende Europese landen.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen