Nederland heeft meest flexibele werkgevers

Onder Europese, Aziatische en Australische Finance en Human Resources Managers zijn Nederlandse werkgevers het meest flexibel. Dit blijkt uit onderzoek van financieel werving en selectiebureau Robert Half.

Bijna negen op de tien Nederlandse werkgevers bieden hun werknemers flexibele werktijden. Dit lijkt te resulteren in minder stress onder de werknemers en een hogere tevredenheid met hun huidige situatie.

Onder Nederlandse werkgevers biedt 64 procent zijn werknemers flexibele werktijden aan en 37 procent staat het toe vanuit huis te werken. Ter vergelijking: In Japan, het land met de minst flexibele werkgevers, is bij 65 procent van de bedrijven geen flexibiliteit mogelijk.

Volgens Barbara Kollée, Senior Manager van Robert Half, laten deze uitkomsten zien dat Nederlandse werknemers het nog niet zo slecht hebben. “Het is fijn om te zien dat Nederlanders gemiddeld minder stress ervaren dan in andere landen wat waarschijnlijk een gevolg is van relatief flexibele werkgevers”.
 
Toch betekent deze flexibele houding van werkgevers niet dat de werkdruk niet toeneemt. Maar liefst tweederde van de Nederlandse werknemers geeft aan dat het aantal gewerkte uren het afgelopen jaar is toegenomen door zaken als de toename van de hoeveelheid werk (31%), bedrijfsgroei (16%) en het tekort aan personeel (6%).

Wereldwijd geeft eveneens 67% van de ondervraagden aan dat de werkdruk is toegenomen. De toegenomen werkdruk levert echter niet meer stress op. Op de vraag of men wel eens last heeft van werkgerelateerde stress, antwoorden ruim zeven op de tien HR en Finance Managers ontkennend.

De belangrijkste veroorzaker van stress is een grotere verantwoordelijkheid. Dit wordt door 23 procent van de respondenten genoemd. Een op de vijf geeft de baas de schuld en nog eens twintig procent wijt de stress aan te weinig personeel. Slechts één procent van de mensen zegt dat de stress veroorzaakt wordt doordat ze het niet naar hun zin hebben op het werk.
 
Tot slot geeft ruim driekwart van de ondervraagde Nederlandse HR en Finance Managers aan dat ze niet minder salaris willen in ruil voor een baan met een betere werk/leven verhouding. Dit is een bevestiging dat zij eigenlijk best heel tevreden zijn met hun huidige werkgever en functie.

Gerelateerde artikelen