Na tweede coronagolf de burnoutgolf?

Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB).
"Hele bedrijfstakken dreigen stil te vallen," Theo Immers, voorzitter NCPSB.

Vier miljoen werknemers zullen binnen afzienbare tijd uitvallen door een burnout. “Hele bedrijfstakken dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten.” Dat zegt Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB).

Immers baseert zijn waarschuwing op een testonderzoek onder 427 werkenden die MBO, HBO of universiteit hebben gedaan. Volgens het onderzoek zijn er twee belangrijke oorzaken voor het ontstaan van de huidige stresscrisis onder werkenden, beide veroorzaakt door corona: thuiswerken en baanonzekerheid.

Immers maakt zich vooral zorgen over de zorgmedewerkers. Volgens hem kunnen die een tweede coronagolf niet meer aan. Het NCPSB adviseert werkgevers vooral om preventieve actie te ondernemen. “Door werknemers bewust te maken van de omstandigheden en de daaruit voortvloeiende gedragingen die leiden tot stress, kun je een burn-out heel goed afwenden. Daar zijn meestal niet meer dan enkele uren persoonlijke coaching voor nodig. Wacht je daar te lang mee, dan ben je een werknemer minstens een jaar kwijt.”

(bron: ANP; foto :NCPSB)

Gerelateerde artikelen