Mooi geweest

Succesvol managen van cultuuraspecten bij bedrijfsovername
Of het nu gaat om persoonlijke of om zakelijke relaties: stoppen op het hoogtepunt is ideaal.

Een van de ongerijmdheden in dit leven is dat je het beste als vrienden uit elkaar kunt gaan, maar dat dit hoogst zelden gebeurt. Als je als vrienden uit elkaar gaat, lopen de kinderen geen jeugdtrauma’s op, vul je geen advocatenzakken, hoef je elkaar niet te ontlopen op verjaardagen en begrafenissen, sterker nog, je kunt dan misschien zelfs normaal met elkaar blijven omgaan.

Ideaal is het om uit te stappen als je alleen maar warme waardering voor elkaar voelt. Afscheid nemen voordat de eerste communicatiestoornissen en irritaties hun intrede doen. Wegwezen voordat de eerste teleurstellende ervaring een deuk slaat in alle illusies. Vaarwel, het was mooi en daarom is het nu mooi geweest!

Als je op het hoogtepunt uit elkaar gaat, houd je de rest van je leven een blijde, volmaakt zuivere herinnering aan elkaar. Stoppen op het hoogtepunt: is dat niet de sleutel tot een gelukkig bestaan?

 

WOORDENWISSELING
Alleen, waarom zou je uit elkaar gaan als je als vrienden bent? denken de meeste mensen. Waarom een punt achter een relatie zetten als je goed met elkaar overweg kunt? Laat staan als het één en al euforie is samen? En dus wordt de rit naar beneden vervolgd, tot het bittere einde.

Pas wanneer alle hoop op een gelukkig bestaan samen vervlogen is, wordt de relatie de nek omgedraaid. Pas wanneer de betrokkenen uitgeput zijn door alle ruzies en wederzijdse verwensingen. “All’s well that ends well”, zegt de bard.

Maar aan wat ‘well’ is, komt geen einde en wat eindigt is niet ‘well’. Het probleem met afscheid nemen op het hoogtepunt is natuurlijk dat je vaak pas achteraf weet wanneer dat hoogtepunt was. De eerste woordenwisseling kan tot verwijdering, maar ook tot toenadering leiden. De eerste ruzie kan een relatie splijten, maar voor hetzelfde geld is verdieping het resultaat.

Zoals je niet weet niet wat er achter een berg ligt: een hogere berg of een dal? Je weet pas of je het hoogtepunt hebt bereikt als je er al voorbij bent. Stoppen op het hoogtepunt is daarom vrijwel niemand gegeven. Wat dan wel? Stoppen vlak na het hoogtepunt, nadat het verval is ingetreden, maar nog niet heeft doorgezet.

En als het even kan natuurlijk het stokje overdragen aan iemand die jou in alle opzichten overtreft. Alle betrokkenen varen wel bij zo’n zachte dood: “All’s almost well that almost ends well.”

Dit alles als lange introductie op een korte mededeling: met ingang van het volgende nummer zal Monique Harmsen het hoofdredacteurschap van Chief Financial Officer op zich nemen. Monique, dat je dit blad van hoogtepunt naar hoogtepunt mag leiden.

Gerelateerde artikelen