Mislukken ICT-projecten kost 1,7 miljard per jaar

fallback
ICT-projecten mislukken op grote schaal. In totaal wordt er in Nederland zelfs 8 miljard euro aan leergeld besteed, meldt het vakblad Informatie. De afgelopen drie jaar gaven Vopak, Nuon en Hagemeyer gezamenlijk meer dan 100 miljoen euro uit aan falende ICT-projecten. Slecht functionerende bedrijfssoftware betekende bijna het einde voor het supermarktconcern Laurus. De overheid gaf onder meer 9 miljoen euro uit aan de mislukte Zorgpas en 35 miljoen euro aan CWIntake.

Uit een onderzoek onder advocatenkantoren met een afdeling ICT-recht blijkt dat er in Nederland nog veel meer ICT-projecten mislukken dan gedacht wordt. Volgens Fenit wordt er jaarlijks 11,5 miljard euro uitgegeven aan ICT-projecten. Falende projecten zijn goed voor 1,7 miljard euro.

Bij de helft van de projecten, goed voor 5,9 miljard euro, is er sprake van een discutabel resultaat. Te optimistische planningen vooraf, slecht geformuleerde contracten, slecht projectmanagement en een gebrekkige communicatie worden door de advocatenkantoren aangewezen als belangrijkste redenen voor het mislukken van ICT-projecten.

Gerelateerde artikelen