Minister: ‘Aanpak misstanden goedkope arbeiders versnellen’

Verbetering rondom lage lonen beter gaan faciliteren

Het kabinet wil dat de aanpak van misstanden rond arbeidsmigranten sneller gaat. Dit zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, in een interview met De Telegraaf. Volgens Van Hijum komt het vaak voor dat arbeidsmigranten worden uitgebuit en moeten werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Dat betekent niet dat er een volledige stop op arbeidsmigratie komt of dat er sectoren moeten verdwijnen, aldus de minister. “Maar we zijn wel kritisch: welke economie, welke samenleving wil je? Die discussie moeten we echt voeren.”

Van Hijum wil dat het parlement akkoord gaat met nieuwe wetgeving, die ervoor moet zorgen dat bedrijven, zoals uitzendbureaus, strafrechtelijk vervolgd kunnen worden als er sprake is van mensenhandel en uitbuiting. Hij noemt dit een van zijn prioriteiten binnen zijn rol als minister. Van Hijum zei ook dat het aantal migranten in Nederland moet worden beperkt, waaronder ook arbeidsmigranten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek valt ongeveer 5% van de werknemers in Nederland in de laagste looncategorie. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de specifieke sector en regio. In het tweede kwartaal van 2024 waren er ongeveer 9,8 miljoen mensen met betaald werk in Nederland. Als we aannemen dat 5% van deze werknemers in de laagste looncategorie valt, komt dat neer op ongeveer 490.000 werknemers. De meeste werknemers in Nederland werken in de volgende sectoren:

  1. Zakelijke dienstverlening: Dit omvat onder andere juridische diensten, adviesbureaus en IT-diensten.
  2. Handel: Zowel groothandel als detailhandel vallen hieronder.
  3. Gezondheidszorg en welzijn: Dit omvat ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen.
Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.
Gerelateerde artikelen