Minder werknemers rekenen op eindejaarsbonus

Dit jaar is het aantal werknemers dat verwacht een eindejaarsbonus te krijgen een stuk lager dan vorig jaar. Slechts 38% denkt dat aan het eind van het jaa

Dit blijkt uit de Randstad Werkmonitor over het vierde kwartaal van dit jaar.

Economie verbetert

De meeste werknemers verwachten dat de economie zal verbeteren in 2017 (60%). Zij onderschrijven de conclusie van het Centraal Planbureau dat Nederland de crisis te boven is. Een derde is nog pessimistisch en denkt dat de economie juist zal verslechteren. Ook over de verwachtingen voor hun eigen werkgever zijn werknemers positief. Driekwart verwacht dat zijn of haar werkgever het financieel beter zal doen in 2017. Dit wordt niet gekoppeld aan het krijgen van een eindejaarsbonus. Slechts 38% verwacht eind van het jaar een bonus te krijgen. Vorig jaar was dit nog 43%.

Mannen en jongeren positiever

Mannen zijn positiever over de economie dan vrouwen. Gemiddeld verwacht 60% van de werkende Nederlanders dat komend jaar de economie zal groeien, onder mannen is dat 65%. Jongeren zien volgend jaar rooskleurig tegemoet; van werkenden onder de 34 jaar verwacht 69% dat de economie zal verbeteren. Ditzelfde geldt met betrekking tot de vooruitzichten voor de eigen werkgever (79% versus gemiddeld 73%).

Over de kansen op het krijgen van een extraatje eind van het jaar lopen de meningen van mannen en vrouwen nog meer uiteen. 44% van de mannen verwacht eind van het jaar een bonus. Van de vrouwen denkt slechts 30% een extra financiële beloning te krijgen.

Salarisverhoging zit er voor de meerderheid niet in

Ondanks het positieve sentiment verwachten werkenden niet dat ze er zelf volgend jaar op vooruit gaan. 36% verwacht een salarisverhoging bij hun beoordelingsgesprek. Dit percentage is vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar. Hoger opgeleiden (44%) en jongeren (50%) schatten hun kansen op een salarisverhoging het meest positief in.

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO van Randstad Groep Nederland: “De economische vooruitzichten in Nederland zijn heel positief en dat is mooi nieuws. Werknemers zijn volgens ons onderzoek terughoudend in hun verwachting om zelf te kunnen profiteren in de vorm van financiële vooruitgang. Minder mensen verwachten een bonus eind van dit jaar ten opzichte van vorig jaar, terwijl onze economie er nu juist beter voorstaat dan eind 2015. Het lijkt erop dat werknemers denken dat de groei van het bedrijf iets langer op zich laat wachten dan de groei van de economie.“

Gerelateerde artikelen