Minder handen, meer efficiency

Toegenomen bouwproductie zorgt voor hogere arbeidsproductiviteit die prijsstijgingen beperkt.

De arbeidsproductiviteit in de Nederlandse bouw groeit harder dan in andere landen. De flinke toename komt vooral doordat de bouwproductie in Nederland hard gegroeid is. Dit leidt tot een doelmatiger inzet van personeel en tot nieuwe investeringen in efficiëntere productieprocessen. Beide factoren houden de prijzen relatief laag. De groei van de arbeidsproductiviteit in de bouw blijft nog wel achter bij de industriesector waar de prijzen nog minder hard stijgen. Dat is de uitkomst van een vandaag verschenen rapport van ING.

De arbeidsproductiviteit van de Nederlandse bouw groeide de afgelopen jaren harder dan in andere landen. In Nederland sinds 2000 met bijna 30 procent. Japan en de EU-12 bleven in dezelfde periode steken op respectievelijk 8 en 3 procent. In de VS daalde de het zelfs met bijna 25 procent. Ook in deze landen blijft de ontwikkeling achter bij andere sectoren zoals de industrie.

Hogere productiviteit betekende dat de prijzen minder hard stegen dan elders: in Nederland sinds 2000 zo’n 35 procent, terwijl het in de EU-12 bijna het dubbele was en in de VS zelfs bijna vier keer zo hoog.

De kosten hier gaan echter wellicht harder oplopen als het initiatief van partijen CU en SP tractie krijgt om goedkope arbeidsmigratie uit Oost Europa tegen te gaan.

(bron: ING, FM)

Gerelateerde artikelen